Оскари 2018

Оскари 2018
На 5 март 201 г. се състоя юбилейната 90-та церемония за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в театър „Долби“ в Лос Анджелис с водещ Джими Кимъл.

Британецът Гари Олдман спечели Оскар за най-добър актьор с превъплъщението си в образа на Уинстън Чърчил във филма „Най-мрачният час“.

Най-добра актриса е Франсис Макдорманд с ролята в „Три билборда извън града“. Най-добър актьор в поддържаща роля тази година е Сам Рокуел с ролята си в същия филм. (очаквано, това е един от най-добрите филми тази година)

Формата на водата” и “Три билборда извън града” са фаворитите за наградите “Оскар”


"Формата на водата" на Гийермо дел Торо триумфира на церемонията по връчване на 90-тите награди „Оскар“ и спечели голямата награда в категорията Най-добър филм. Филмът спечели четири награди „Оскар“ – за най-добър филм, най-добър режисьор на Гийермо дел Торо, сценография и музика на Александър Депла.

За 53-годишния мексикански режисьор Гийермо дел Торо това е първо отличие на американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Той е познат с работата си над продукции като „Лабиринтът на фавна“, „Блейд 2“, „Хелбой“, „Хелбой 2: Златната армия“, „Огненият пръстен“, „Пурпурният връх“.

Алисън Джани спечели дългоочакван „Оскар“ за „Най-добра актриса в поддържаща роля“ за въплъщението си в жестоката майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг във филма "Аз, Тоня". Там тя изпълни ролята на ЛаВона Фей Голдън, известна в медиите и като Сенди Голдън, властната, болезнено амбициозна и тормозеща дъщеря си майка на скандалната фигуристка Тоня Хардинг. Джани вече спечели за същата роля и Златен глобус за най-добра второстепенна роля, британската награда БАФТА и наградата на Гилдията на американските актьори в същата категория.


Големите победители - от ляво надясно Сам Рокуел, Франсис Макдорманд, Алисън Джени и Гари Олдман. Снимка: Guliver / Getty Images


Призът „най-добър чуждоезичен филм“ взе „Фантастична жена“ на Себастиан Лелио от Чили.

Британецът Роджър Дийкинс спечели „Оскар“ за операторско майсторство за работата си във „Блейд Рънър 2049“, а филмът победи и в категорията за визуални ефекти.

Наградата „Оскар“ за най-добра песен от филм спечели „Remember Me“ от „Тайната на Коко“. Тя е дело на Кристен Андерсън-Лопес и на Робърт Лопес.

Филмът „Призови ме с твоето име“ спечели наградата „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий. Сценарият е дело на Джеймс Айвъри по едноименния роман на Андре Асиман, разказващ за скритата хомосексуална любов между двама млади мъже. Продукцията спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи за адаптиран сценарий и британската награда БАФТА за адаптиран сценарий.

Филмът „Бягай!“ получи „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Сценарият е дело на режисьора на продукцията Джордан Пийл. Той вече спечели наградата на Гилдията на американските сценаристи. Филмът е съчетание от съспенс, хорър и филм за расовите предубеждения.

Драмата за Уинстън Чърчил през Втората световна война „Най-мрачният час“ спечели „Оскар“ за най-добър грим и прически.

Филмът „Призрачна нишка“ спечели „Оскар“ за най-добри костюми.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.