Спри и помисли

Спри и помисли
Знаете българската поговорка "Седем пъти мери, един път режи!" . Тя е в сила и за ситуации в които бързо без да мислим много кажем нещо. Когато се учех да карам ски инструкторът ме научи да повтарям сричките в думата „Мисисипи“ една по една по два пъти и тогава да кажа следващата. Опитайте и ще видите как дищането ви ще стане по спокойно. А щом дишането ви е спокойно, то и мислите, и действията и думите, които изричате ще бъдат една идея по-спокойни.
Това като увод към Паузата. И колко е важно да се научим да правим паузи.

Навик, който повишава емоционалната интелигентност


Забелязвали ли сте как действията ни обикновено са реактивни, а не проактивни? Това често е хубаво. Замислете се: добрите рефлекси ни помагат да избегнем пътен инцидент или ни карат да се отзовем на молбата на приятел в нужда без никакво колебание.

Навличаме си неприятности обаче, когато позволим на емоциите да контролират тези ни реакции. Каква например е обичайната ви реакция, когато:

  • Прочетете имейл, в който пише, че сте сгафили;

  • Половинката ви несправедливо ви обвини за нещо;

  • Друг шофьор ви засече на магистралата?


Ако не сте внимателни, реакцията ви може излишно да влоши всяка една от тези ситуации. Стигнете ли твърде далеч, има опасност да нанесете необратими щети на кариерата, връзката и репутацията си.

Работата е там, че обикновено мислим по различен начин за тези ситуации, след като сме имали време да ги анализираме.

Емоционалната интелигентност включва способността да разбираме и управляваме емоциите си, да ги използваме в своя полза, а не в свой ущърб. Като всяка друга способност, и тази може да бъде научена, упражнявана и развивана, за да ни донесе желаните резултати.

Но кое едно нещо може да изостри емоционалната ни интелигентност и да ни спести главоболията и угризенията?



Паузата!
Паузата – дори не по-дълга от няколко секунди – може да окаже огромно влияние върху начина, по който реагирате. Преди да пренебрегнете този метод като признак на елементарно здравомислие, помнете:

Паузата е лесна на теория и трудна на практика.
Дори по принцип да умеем да контролираме емоциите си, фактори като допълнителния стрес или лошия ден могат да попречат на тази ни способност във всеки един момент.
Но когато тренирате мълчанието си, преди да проговорите или действате, си създавате навика първо да мислите. А добрите навици са ключът към успеха.

Паузата не е ефективна само когато се налага да преодолявате разстройващи ситуации. Често се изкушаваме да сграбчим възможности, които на пръв поглед ни изглеждат примамливи, но които не сме премислили внимателно. (Затова и импулсивните покупки водят до натрупването на милиони в дългове по кредитни карти.)

Използвана ефективно, паузата може да ви спести моментите, в които си казвате, „Какво съм си мислел?“

Как правилно да използваме паузата 
Приложението на този метод може да е толкова просто, колкото да спрете и да се замислите, преди да действате или проговорите. Представете си колко по-кратки щяха да бъдат имейлите, колко време щяхме да спестяваме от събрания и колко по-малко подстрекателски коментари щяхме да четем в социалните мрежи, ако всички го правеха.

Когато се сблъскаме с разстройваща ситуация или важно решение, можем да използваме паузата така:
1. Спираме. Устояваме на порива да предприемем действие, да се разкрещим, да направим пасивно-агресивна забележка или да заемем позиция.
2. Поемаме си голяма глътка въздух.
3. Отиваме да се поразходим, ако е възможно. 10-15 минути е супер, но колкото по-дълго, толкова по-добре.

Повечето първи мисли, които ви минават през главата, може би са егоцентрични; това е напълно естествено, така че не ги възпирайте. Просто се старайте възможно най-бързо да промените фокуса на мисловната си дейност.

Ако например сте ядосани, можете да си задавате въпроси като:

  • Защо този човек се държа така?

  • С какви ли ситуации или обстоятелства му се налага да се справя?

  • С какви ли негативни последици ще трябва аз да се справям аз, ако реагирам необмислено?


Ако пък сте изправени пред важно решение, може да се запитате:

  • Как ще се чувствам по този въпрос след седмица? Ами след година? Или след 5 години?

  • Как ще се чувстват близките ми относно последиците от това решение – в близкото бъдеще и в дългосрочен план?

  • Отделяйки малко време да премислите нещата, ще откриете, че реакциите ви са доста различни, отколкото биха били иначе.


4. Водете си бележки.

Ако прецените, че паузата е имала особено благотворно въздействие върху ситуацията, запишете преживяването си черно на бяло. Това ще ви помогне да поразмишлявате и да превърнете краткото мълчание в навик, за да го прилагате по-лесно в бъдеще.

Доказателството
Ето ви едно откровение: Не написах тази статия само за вас. Написах я и за себе си.

Тя всъщност е крайният резултат на една пауза, която направих преди няколко дни, когато (почти) се изречпих на съпругата си в отговор на нейна молба. Тогава бях под огромно напрежение и изоставах с важен проект, и сметнах, че тя се държи неразумно, но едва ли можех да греша повече.

За щастие, успях да направя пауза, която донесе множество ползи като:

  • По-добро разбиране и оценяване на съпругата ми и нейната ситуация; напомняне колко много направи тя за мен в последно време;

  • Много необходим свеж въздух, който увеличи продуктивността ми до края на деня;

  • Тази статия, която всъщност е резюме на бележките, които водех на всичко, което бях казал и направил.


Така че следващият път, когато попаднете в подобна ситуация, умолявам ви, използвайте паузата, а след това си запишете преживяването.

Джъстин Барисо, директор на INSIGHT, за LinkedIn.com, на бг: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.