Света Евдокия

Света Евдокия
На 1 март Евдокия и Матин черпят за имен ден.
Православната църква почита днес паметта на Света преподобна мъченица Евдокия. За имен ден на 1 март черпят съименичките й, както и Марта и Мартин.



Света мъченица Евдокия живяла в сирийския град Илиопол. Тя била богата и изключително красива жена, но водела разгулен начин на живот, докато срещнала монаха Герман.

Двамата били отседнали в една и съща странноприемница и ги деляла само една стена. Докато красивата Евдокия се опитвала да заспи след поредния гуляй, чула как монахът четял откъси от Светото писание, молел се за душата си, а думите му я трогнали. На следващата сутрин Света Евдокия отишла при монаха Герман и го помолила да й обясни повече за душата, за Царството небесно и за Господ. Той я посъветвал да раздаде богатството си на бедните, да се покае за греховете си и до получи Свето Кръщение.

Евдокия се усамотила за седмица на пост и молитва. Тя имала видение как Ангел от Небесата я взима. Завел я на едно място, където имало много светли души, които се обръщали със „сестро“ към нея. Но са появил и дяволът. Започнал да я дърпа и искал да я свали долу в света на порока. Ангелът дърпал душата на Света Евдокия нагоре, дяволът надолу. После се чул глас, който казал, че Господ обича каещите се. При тези слова дяволът изчезнал на момента, а Ангелът я върнал обратно.

След това Света Евдокия помолила монаха Герман да я отведе в някой манастир, в който да живее благочестиво. Минали години. Заради смирението и вярната служба, Света Евдокия получила чудотворна дарба. Тя се прочула, но тази слава и донесла мъченическа кончина. По времето на император Адриан било предприето поредното гонение над християните. Света Евдокия била изправена пред съда. Тя признала, че е християнка и че никога няма да се отрече от своята вяра. Била осъдена на смърт – разсечена с меч, защото разпространявала християнството. Това се случило на 1 март 126 г.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.