Светли петък

April 12th, 20181:14 pm @

0


Светли петък

На Светли петък  от Светлата седмица след Великден се почита свети апостол Павел.

На този ден се отбелязва обновлението на храма на Пресвета Владичица Богородица, който се намира извън стените на Цариград и се нарича “Живоприемен източник”

На Светли петък – Живоприемни източник, имен ден празнуват всички, които носят имената – Жива, Живка, Живко, Зоя.


Петък от Светлата неделя се нарича Лятна Света Петка, летен Петковден. На този ден се посещават параклиси и лечебни места, устройват се празненства и се колят курбани.
Вярва се, че св. Петка е покровителка на жените и на женската домашна работа. В петък жените не работят с вълна, не перат и не се мият, за да не я разсърдят.

Легенда за храма “Живоприемен източник”
Църквата била издигната от великия император Лъв, наричан Макелий (в 454 г.). Още преди да застане на императорския трон, Лъв, който бил известен като добър и милосърден човек, разхождайки се на това място един ден, видял заблуден слепец.
Слепецът бил жаден и помолил Лъв да му помогне. Той навлязъл в гъстата гора, но не открил вода. Тогава чул глас, който му казал: “Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизко”.
Лъв се върнал отново да търси вода, но пак не намерил. Отново чул същия глас: “Императоре Лъве, влез по навътре в гъстата гора и ще намериш локва, ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца, ще намажеш с кал слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място”.
Лъв направил, както му заповядал гласът, и след като помазал очите на слепеца, той веднага прогледнал. Според предсказанието на Майката Божия не след дълго Лъв наистина станал император. Скоро след това той изградил на това място храм, който съществува и до днес.
Оттогава тук започнали да стават много чудеса на изцеления.