Историята на Алфи

Историята на Алфи

Историята на бебето Алфи, която разчувства света


Има новини, които влизат в потока ни с новини и ни карат да се спрем и да се замислим. Често са тъжни, трагични, свързани със смърт, катастрофи... Новинарският поток у нас е такъв, че сме развили защитно броня срещу лошите новини, защото в борбата с печеленето на рейтинги и имресии  ни заливат със снимки на кралски височества или първи дами, които по случайност са станали такива у нас.. или подробности за катастрафи като от филм на ужасите...
И все пак има новини, които преминават граници и ни докосват. За да осъзнаем какво щастие е това, че може да усещаме този свят и децата ни са добре, че сме здрави и живи. 
Защото няма по-голямо наказание за родител да надживее детето си.
Таква  е и тази новина.



23-месечният Алфи Еванс от Великобритания, който страдаше от дегенеративно заболяване на мозъка, почина след като британски съд определи да бъде спряна животоподдържащата му система.

Историята на Алфи разчувства света. Тя стана публично достояние и причина за дебат в Обединеното кралство при големите усилия на родителите му да спасят детето. В случая се намеси дори папа Франциск.

Решението да бъдат спрени системите на Алфи беше мотивирано от мнението на лекари във Великобритания, че болестта на бебето е нелечима. Случаят скандализира обществеността, като папа Франциск и дори полският президент Анджей Дуда подкрепиха родителите.

Вчера родителите на малкия Алфи съобщиха във Facebook, че бебето е починало.

След като лекарите препоръчаха изключване на животоподдържащите системи, те се бориха чрез съда в продължение на месеци за преместването на бебето в болница в Италия, където системите да останат включени. Рим дори даде гражданство на Алфи Еванс. Ватиканската болница „Бамбино Джезу“ беше предложила да поеме грижите за него, съобщи БНТ.

След серия съдебни дела Детската болница „Олдър Хей“ в Ливърпул спря животоподдържащите системи на Алфи в понеделник (24.04.2018 г.). Бебето обаче изненада всички, като продължи да диша.

След като папа Франциск разговаря с бащата, светият отец се опита да привлече вниманието на света към случая. Искам да кажа още веднъж, че единственият Господар на живота от началото до края му е единствено Господ. Наш дълг е да положим всички усилия да запазим живота и да се грижим за него. Нека се помолим за нашите братя, каза папа Франциск.
Той изрази съчувствие при новината, че Алфи е починал.

„Дълбоко съм разчувстван от смъртта на малкия Алфи“, написа впоследствие понтификът в Twitter. „Днес специално се моля за родителите му, докато Бог Отец го посреща в нежните си прегръдки“, казва той.

Висшият, Апелативният и Върховният съд на Великобритания се произнесоха в полза на болницата, която искаше да се спре лечението на детето. Европейският съд по правата на човека също отхвърли иска на родителите.

Стотици британци почетоха паметта на починалия Алфи вчера като пуснаха в небето разноцветни балони.

„Моят гладиатор днес в 02:30 ч. положи щита си и получи новите си криле“, написа бащата на детето във Facebook. „Напълно съм съкрушен. Обичам те, момчето ми!“.


Снимки: Guliver / Getty Images

2 Коментара

simona Отговори

има души които идват и си отиват на тази земя единствено през страдание... какъв "живот" са искали за Алфи щом състоянието му е било дотолкова нелечимо и дегеративно че дори лекарите, поели хипократовата клетва да настояват дотолкова за спирането на системите? Да си жив е повече от биологичното състояние на тяло, подържано от машини. Не винаги общата гледна точка възприема всички факти на лице. Читатели, запитайте се какво прави света за хората с увреждания които успяват да живеят извън болници, но само с чужда помощ? Кога за последно видяхте майка с количка в която е "дете" на повече от 15 годишна възраст? Това са невидимите хора около вас, скрити от очите на общество което възприема състраданието само ако е на един клик разстояние. Техните протести и апели за помощ остават неотразени от медийте и държавните служители. Но така е по-лесно, нали? Щом папата се е произнесъл точно в този случай, то тълпата ли ще бъде съд и палач?

sunny Отговори

У нас инавалиди, ако не са просяци, е трудно да видиш. Затова когато в Барселона по време на априслките празници видях как хора с инвалидни колички са заедно на улицата със семействата си, разбрах, че ние сме далече - нямам улици без дупки (най малкото) Мисълта ми е за хора, които са загубии децата си. Ако знаехте как се продължава след това? Колко пъти ще задавате въпроса защо на мен? Какво можех да направя. И не е вярно, че болката минава с времето

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.