Алфред Хичкок

Алфред Хичкок

Alfred Hitchcock
13.08.1899 - 29.04.1980


Сър Алфред Джоузеф Хичкок е английски кинорежисьор, продуцент, сценарист, създател на много от похватите в жанра на психологическия трилър. Известен като "Господарят на съспенса", той има успешна кариера в британското нямо кино и в първите ленти, които са озвучени. Обявен е за най-добрият режисьор на Англия.

Алфред Хичкок е роден на 13 август 1899 г. в Лондон в семейството на стриктни католици. Той е вторият син и най-малкото от трите деца на Уилям Хичкок, продавач на зеленчуци и птици, и Ема Джейн Хичкок. Кръстен е на брат на баща му. Алфред се описва като много самотен и затворен в детските си години, като това от части се дължи на факта, че е с наднормено тегло.

Претърпява много жестоки наказания от родителите си, което по-късно се отразява на филмите, които създава. Хичкок посещава йезуитското училище "Св. Игнаций", а след това Лондонския университет.

Първата работа на Алфред е като чертожник и дизайнер на реклами. През този период той започва да се интересува от фотография и е нает като дизайнер на заглавни надписи във филм на лондонския клон на филмовата компания, превърнала се по-късно в "Парамаунт Пикчърс". През 1920 г. получава постоянна работа в киностудиото "Айлингтън", където в продължение на няколко години изработва дизайна на титри за неми филми. След известно време започва работа като асистент-режисьор.

През 1924 г. Алфред заминава за Германия с режисьора Греъм Кътс, за да снимат филма "Принцесата и цигуларят", чийто съавтор на сценария е Хичкок. Там той наблюдава част от снимките на "Последният човек" на Фридрих Мурнау и остава силно впечатлен от неговата работа.  По-късно той ще използва много от сценографските техники на Мурнау в своите собствени филми.

През 1925 г. Хичкок режисира първия си филм и започва да прави "трилърите", с които става известен. През 30-те години режисира класическите съспенси "Човекът, който знаеше твърде много" и "39-те стъпала".

През 1939 г. Алфред напуска Англия и отива в Холивуд. Първият филм, който прави там е "Ребека", който печели "Оскар" за най-добър филм.

Сред най-известните ленти на талантливия режисьор са "Психо", "Птиците", "Марни" и "Прозорец към двора".

Неговите творби са известни със своите ярки изображения на насилие, въпреки че много от сюжетите всъщност служат за примамка и са инструмент, чиято цел е разбирането на многопластови психологически образи. Появите на режисьора в собствените му филми, както и неговите интервюта, филмови трейлъри и тв програма "Афред Хичкок представя" го правят културна икона.

На 2 декември 1926 г. Алфред се жени за Алма Ревил, която работи като асистент-режисьор на "Наемателят", една от първите успешни ленти на режисьора. Хичкок и Алма имат едно дете - бъдещата актриса Патриша Хичкок, която се ражда през 1928 г.

Алфред Хичкок режисира над 50 пълнометражни филма, а кариерата му продължава 60 десетилетия, той е легенда със своите иновативни похвати и техники.

Хичкок притежава още една уникална способност, която нарича “Всевиждащото око” - умее да види филма още преди да е заснет. Самият той споделя, че за него работата приключва след оформяне на режисьорската книга. Снимачният период и монтажа са “необходимата досада”.

През 1979 г. "кралят на ужаса" получава признание за цялостно творчество от Американския филмов институт, а една година по-късно кралица Елизабет II го посвещава в рицарство.

На 29 април 1980 г. Хичкок умира спокойно в съня си в Бел Еър, Калифорния. Жена му - Алма Ревил, наричана Лейди Хичкок, умира една година по-късно.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.