Курс по аюрведа

Курс по аюрведа

Вълната попитала морето: "Мога ли да съм като теб?- Разбира се, само се успокой..."


Сигурно и вие научавате за много неща и събития от потока си с новини (news feed) във Facebook. Вероятно и на вас ви е направило впечатление, че има много реклами за различни ваканции и кулинарни курсове – събитията в социалната мрежа може да се таргетират лесно и до достигат до хора, които проявяват интерес към дадена тема. И така рекламите достигат до нас.

Когато една такава реклама стигне до нас и предизвика интереса ни трябва да погледне внимателно и да разберем какво съдържа рекламата, като разгледаме събитието, Facebook страницата и сайта на организатора за да си отговорим на няколко въпроса

  • Какво ни предлагат

  • Кой ни го предлага. Кой е организатор

  • Кои са лекторите

  • Какво съдържа предложението – цена, време, място, транспорт

  • Мнения на ваши познати


Това са действия, които отнемат минути, няколко клика с мишката, които могат да ви помогнат да вземете обективно решение. И да решите дали събитие е за вас и ще ви донесе стойност, приятно прекарано време и нови познати.

Нямаше да пиша този увод, ако преди няколко дни в голямата група Планинари нямаше предложение за събитие - преход през месец април в Стара планина – от хижа Ехо до хижа Козя стена - един много красив преход, но в края на април това все още е зимен преход. Оказа се, че се предлага от физическо лице и цената включваше само водаческа цена за преход от два дни. Това е любим марпрут, минавали сме го няколко пъти със съпруга ми и с децата. Ние сме планинари с много върхове и опит, и на зимни, и на екстремни и на голяма височина. И не бих си позволила да водя непознати срещу заплащане. Може да имам необходимия опит като планинар, но се искат още много умения и качества за да бъдеш водач.

Но има и предложения, които могат да те накарат да си мечтаеш за тях, да планираш време и възможност да се включиш.

Facebook ми показа събитие в края на април на брега на морето по аюрведа с водещ Юрий Ковачев




Аюрведа е като ключ към здравословното хранене, защото в нея се съдържа опита на Индия и в хранене и в медицина. Интересът ми към аюрведа и йога е от много години. Опитвам да следвам някои от насоките в храненето си, а всяка сутрин започва с 20 минути йога. Но има още толкова много неща да се учат.

Това, че от години денят ми започва с 20 минути йога, не означава, че когато вляза на занятие по йога не научавам и не усещам как да правя по-добре асаните, а упраженията по дишане винаги са ми били трудни (повечето жени дишаме неправилно - повърхностно). Затова и се включвам в занятия, когато мога в София. В Барселона открих "йога на покрива", практика, която се прави вечер след работа органзирано и това си е и преживяване, както и занятията в парка. Важен момент тук е общуването, това че го правиш в група. И се стараеш да го правиш по-добре.

Първата ми среща с аюрведа бе преди години в София. Отидох на организарано занятие една събота. И научих много. В първия момент разбираш, че си попаднал в среда, която е различна от обичайната ти и си сред хора с интереси подобни на твоите. Благодарение на това занятие научих за джинджифила и как да приготвям джинджифилов чай, който правя почти всеки ден - настърган джинджифил, лимон,  вода и бутилката е с мен, така и се научих да пия 2 л вода на ден, а преди бях само на кафета. Може и да не харесвам много месо, но не съм вегетарианец, затова и не мога да кажа, че се храня по аюрведа. Но желанието да се храня с чисти продукти (clean eating) дойде от наученото за аюрведа, и спазвам някои правила за съчетаване на продуктите.

За да се разбере познанието за аюрведа е важно кой ще ти го даде и по какъв начин ще ти го представи. Защото първоначалното обяснение и научаване на различните термини и категории иска време, желание и практика. Затова е важно кой ще бъде твоя учител?

Юрий Ковачев е познато име.  Той е специалист по aюрведическа кухня и самият той от години се храни според принципите на това древноиндийско познание, което включва различни клонове на медицината, масажи, употребата на билки и други лечебни субстанции, упражнения, очистителни практики, правилно хранене – цялостна грижа за човешкото здраве и благо – физическо и психическо. В началото започва от личен интерес да изучава aюрведа и да прилага принципите й. Постепенно натрупва знания, особено в частта, която касае храненето и готвенето.

Днес води курсове по аюрведическа кухня. Повече за него може да научите на страницата на Вегетариански кулинарен курс "VegiVeda"  или в този разговор Аюрведа с Юрий Ковачев



Мястото – Хотел Св. Анастасия - на брега на морето. Намира се в Парк “Росенец” на 15 м на юг от Бургас. Погледнах Facebook страницата и сайта на хотела. Видях, че няколко от моите познати са се чекирали, че са го посещавали. Това си е препоръка, най-добрата от маркетингова гледна точка, защото е направена от хора от твоя социален кръг.

На сайта на хотела представянето е така: Малък къс синьо безвремие! Стигнете ли там, ви остава само да зареете поглед в морската шир и да дишате!

Цената. Критично важен момент. Сравних цената с тази на курс в София, който се състои от четири посещения (съдържат теоретична, практическа част и обяд), 4 дни по 3 часа.

Заслужава си да си подариш няколко дни ваканция на море в края на април. Да научиш нови неща. Как да наравиш твоето хранене и здраве по-добри. Морето е така красиво


Има още един момент, нещо, което научих по трудния начин, защото го научих в Пирагов по трудния начин. Оценявам, че част от лечението ми се състоеше в това, че имаше ред - денят започваше с рутинни действия часове преди визитация и продължаваше в определен ритъм. За първи път имаше някой, който в определено време да носи закуска, обед и вечеря. И усещането, че някой се грижи за теб.


На Facebook страницата на хотела има албум от подобно събитие проведено през март 2018 - така изглежда обстановката - като интересен разговор

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.