Яйои Кусама

Яйои Кусама

Тя е творец. Но не просто творец, а травмиран, малтретиран, луд творец


Съдбата и творческия път може да останат неразбрани за нас. Тя е японка. Японка от богато семейство, която бяга в Ню Йорк. Жена, която прекарва част от живота си, повече от 20 години в лудница.

От друга страна изкуството е изкуство, не само по себе си, а когато създава светове и променя. Докато светът се „побърква“ на тема Кусама, тя продължава да е обикновен пациент на психиатричната клиника. „Толкова обичам да рисувам, че нищо друго няма значение. Аз съм само една точка в този свят“, твърди Кусама.

Но каква точка... Творбите й вече се продават за милиони.  Колекцията на точки на Louis Vuitton от 2012 е нейна. Точките красят обувките, чантите, тоалетите, часовниците, бижутата на луксозния бранд. В момента ретроспективни изложби с творбите й има в най-големите музеи и галерии.


Това е през 2012. През 2018 точките са цветя.


С малките червени цветя, които като вирус покриват всичко. В Националната галерия в Мелбърн тя представи проекта си „Flower Obsession“, който представляваше стандартно мебелирани помещения, копиращи интериора на един нормален дом. А провокацията беше всички посетители да сложат червени цветя където и както им хрумне – върху мебелите, по стените, на тавана, на пода... Забранени места няма, а крайният резултат е шокиращ. Кой би предположил, че под тези цветя се крият най-обикновени помещения.
На пресконференция във връзка с арт проекта Яйои Кусама обяснява защо този път се е спряла на цветята, а не на така любимите й точки. „Един ден, след като се бях загледала в една шарка от червени цветя върху покривката, погледнах към тавана, прозорците и стените и сякаш всичко бе покрито със същите тези червени цветя. Видях цялата стая, цялото ми тяло, цялата вселена покрита с червени цветя. И в този момент душата ми беше заличена, изтрита... Това не беше илюзия, а реалност.“

Заповядайте в реалността на Яйои Кусама - Flower Obsession


 







0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.