Една българска роза

Една българска роза
Ако има нещо, с което България е известна зад граници, това е киселото мляко и… българската маслодайна роза. Розата, която се е превърнало в туристическо лого на страната ни. Достатъчно е да разгърнете някоя туристическа диплянка за България, за да се убедите в това. Наред със слънчевите плажове и зелените планини там ще видите и кадри от неотменните красиви девойки в национални костюми, накичени с венци от рози, които пълнят преливащи от рози кошници в ранна пролетна утрин.  Долината на розите в сезона на розобера е туристическа атракция, която си заслужава да се види.


Sabka Hristova: Снимката е от долината на розите, град Казанлък




Заключена между склоновете на Средна гора и Стара планина, Долината на розите е идеалното място за отглеждане на маслодайната роза, или сорт дамасцена. Капчици масло от българска роза влизат в състава на най-добрите парфюми по света. Цената е висока. Един килограм българско розово масло се търгува между 4 и 5 хиляди евро на международните пазари. Производството му се е превърнало в  поминък за местните хора, както и в търсена туристическа атракция. В края на май и началото на юни настъпва „звездният миг” за Долината на розите. Обширните розови насаждения избуяват в бледо розово и са истинска радост за окото.

снимка: Sabka Hristova


За хората от общините Казанлък, Павел баня и Калофер това е най-натовареният период в годината. Тогава започва розоберът. За целта още в ранни зори към насажденията се стичат розоберачи от близките села и… любопитни туристи, вкл и от Япония. Самото събиране на розовия цвят представлява истински ритуал, който не се е променил съществено през последните 200 години. Най-доброто време за бране е от 5 и половина до 10 часа сутринта, или преди слънчевите лъчи да изпарят съдържащото се в цветчетата розово масло.

Всяко цветче се откъсва внимателно точно под „главичката”. Обикновено за доброто настроение на всички, розоберът е съпроводен с песни и танци, след което продукцията се товари на камиони и се извозва към розоварните, където започва добиването на розовото масло. По това време на годината десетките розоварни в района работят на пълни обороти.

Кулминацията на розобера настъпва в началото на месец юни, когато всяка община организира своя фестивал на розите, наситен с фолклорни изяви, надпявания, възстановки на стари обичаи, конкурс на Царица Роза и т. н.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.