Сватбата на Хари и Мегън

Сватбата на Хари и Мегън

Дългоочакваната кралска сватба на принц Хари и Меган Маркел е на 19 май 2018 г. събота по обяд в църквата "Сейнт Джордж".  Кум на сватбата е братът на принц Хари, принц Уилям. В деня на сватбата има два приема. Един през деня и един вечерта за близки на младоженците.



Поканените гости са 2640 като в църквата ще присъстват едва 600 от тях. Предполага се гостите да следват установен дрескод. За мъжете той е костюм, изключващ военна униформа и фрак, които прилягат за вечерта. За дамите задължително е носенето на шапка, а това, което трябва да се избягва в облеклото, са прекалено високите токчета, прекалено големите деколтета и прекалено късите рокли.

Подаръци няма да се носят в деня на сватбата. Прието е те да се изпращат по пощата след венчавката. Младоженците обаче помолиха предварително това да бъдат средства за благотворителност.

Какво ще бъде менюто на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл?


Сватбената торта е приготвена от шеф Клер Птак, която притежава пекарна в Източен Лондон. Тя ще приготви за младоженците лимонена торта с бонбони, която ще носи "ярките аромати на пролетта",  а тортата предназначена за журналистите от цял свят, отразяващи събитието, ще бъде приготвена от българския сладкар Иван Александров.

Българин ще прави торта за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл


Фотографът, избран от младоженците за този важен ден, е модният фотограф Алекси Любомирски. Той за първи път направи фотосесия на двойката през декември, но признава, че досега не е снимал сватби. Хари и Меган са го избрали, след като техен приятел им го е посочил в Instagram.



Меган Маркъл избра за церемонията в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзор рокля на френската модна къща "Живанши", създадена от британски дизайнер, предаде Би Би Си.

Роклята с лодка деколте бе изчистена и опростена, достатъчно консервативна за кралското семейство, посочват модни анализатори. Тя е дело на сравнително новия британски дизайнер в "Живанши" Клеър Уайт Келър - художествен директор на френската модна къща.

Каква ще бъде бялата рокля беше държано в пълна тайна до последно. Клеър е първата жена художествен директор в "Живанши". Тя зае поста през 2017 г. и представи дебютна колеция пролет/ лято тази година. Меган Маркъл се е срещнала с Келър по-рано през 2018 г. и е избрала да работи с нея по дизайна, заради "неподвластната на времето нейна елегантна естетика, безупречното шиене и освободеното й държане", съобщиха от Кенсингтънския дворец.

Досега дизайнерката е била художествен ръководител на три глобални модни къщи - Pringle of Scotland, Chloé и сега "Живанши". Експерти по сватбената мода коментират днес, че изборът дизайнерът да бъде първата жена творчески директор в "Живанши" издава нагласа в подкрепа на равенството между половете и може да е вид политическо послание от булката, която е демонстрирала социална позиция и преди.

Чисто бялата дълга рокля, издържана в минималистичен вид и с лодка деколте, от която идват три-четвърти ръкави, акцентира върху шията на булката. Изработена е от двойно изшита коприна. Деколтето се различава от това на роклята на херцогинята на кеймбридж Катрин, което беше V-образно през 2011 г.



Каква е символиката, вплетена в роклята?

Меган Маркъл носеше воал, който покри лицето й в началото и 5-метров шлейф с копринен тюл, който включваше флорални детайли. Тези детайли са цветя от всичките 53 страни от британската Общност на нациите. Булката е предложила дизайна, защото 53-те държави ще бъдат централна част от официалните й ангажименти и тези на съпруга й принц Хари в бъдеще. Миналия месец принц Хари стана посланик на младежта на Общността. Дизайнерката е прекарала много време в изследване на цветята и флората на всяка държава и е положила значителни усилия всяко цвете да бъде уникално.

Освен това Меган Маркъл е избрала да бъдат включени и нейните две любими цветя - ранен химонант, който расте в Кенсингтънския дворец и калифорнийски мак от мястото, където е родена. Те също са били избродирани на воала й.

Дизайнът на воала е подобен на този на Кейт Мидълтън от преди години, изработен от фин копринен тюл с цвят на слонова кост, с цветята, които са били избродирани на ръка.



Дейвид Еманюел, който бе дизайнер на сватбената рокля на принцеса Даяна, сподели, че според него е било много умно от страна на актрисата да включи цветята на британската Общност на нациите. "Мисля, че Даяна би одобрила", каза той.

Роклята е изработвана стотици часове. На жените в екипа шивачи е било наредено да мият ръцете си на всеки 30 минути, докато са бродирали на ръка дългия воал с цветя.

Воалът на новата херцогиня на Съсекс бе задържан на главата й от тиара с диаманти на кралица Мери - нещо, дадено й назаем от британската кралица Елизабет Втора. Мери е бабата на Елизабет Втора. Диамантената диадема за глава е английска, създадена през 1932 г. В центъра й са поставени 10 висококачествени брилянта от 1893 г. Включени са и диаманти и платина в 11 блестящи секции. Диадемата и една разкошна брошка са били завещани от кралица Мери на нейната внучка, сегашния монарх на Великобритания.
Обеците и гривната на булката са на "Картие".



Символика на сватбения букет

Букетът следва традициите установени със сватбения букет на Елизабет II, принцеса Диана и Кейт Мидълтън – бели цветя. Меган последва техния пример. Букетът на Меган Маркел е неголяма цветна композиция  - в центъра има мирта – която символизира любовта и брака, незабравки – любимите цветя на принцеса Диана, лилии, астилбе, жасмин, момина сълза и астранция.

Момините сълзи са символ на любовта, астилбето - на търпението и предаността, а астранцията - на силата и куража. Придържа ги копринена панделка.

За букета на булката стана ясно, че самият принц Хари е набрал няколко от цветята за него в петък от частната им градина в двореца Кенсингтън, за да бъдат добавени към големия букет на известния флорален дизайнер Филипа Крадок, която бе избрана да декорира с цветя сватбата. Включени са незабравки, които са били любимото цвете на принцеса Даяна. Специално са избрани в памет на Даяна, както и в букета на сватбата на Кейт Мидълтън.



Херцогът и херцогинята на Съсекс смениха тоалетите си преди да отидат на приема, организират в тяхна чест от принц Чарлз. Към Frogmore House те се отправиха с небесносин Jaguar E-type Concept Zero от 1968 г.

Меган Маркъл облече ослепителна втора сватбена рокля за вечерното празненство. Автор на втората рокля на Меган, изработена от коприна, е Стела Макартни.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.