Фестивал на етносите, багрите и котленския килим

Фестивал на етносите, багрите и котленския килим
Какво: фестивал на „Етносите, багрите и котленския килим
Къде: град Котел
Кога: 23-24 юни 2018 г.
Занаяти, изложения, демонстрации, ритуали, кулинария, литература, изкуство, танци, музика, багри и килими съчета поредният фестивал на „Етносите, багрите и котленския килим“ в Котел.



В парк "Изворите" кметът на община Котел Коста Каранашев и официалните гости дадоха на 23 юни началото на празника, който ще премине под знака на фолклора на местните общности, традиции и кухня. Той се провежда за трета поредна година.
По време на фестивала в обособени селища в парк "Изворите" ще бъдат представени традициите и кулинарната култура на етносите, населяващи Котел - българи, турци, каракачани и роми, съобщи Божана Попова от пресслужбата на общината -Тази година условно наблягаме на нашите етнически групи в общината, които живеят в абсолютна хармония и мир."

Предвидени са още занаятчийски базар, концерти на открита сцена, изложение на котленски килими и демонстрация на тъкачество и естествено багрене на вълна.



След официалната част програмата продължава с представяне на самодейни състави от цяла България и Община Котел, демонстрация на кулинарни техники с шеф Андре Токев, а майстори от Котел приготвиха вкусни чевермета и кукуреч – специалитет от агнешки дреболии на жар, характерен за каракачанския етнос.

Във фестивалната програма е включена и Четвъртата национална среща на лютиерите в България. Професионалистите, изработващи музикални народни инструменти ще се състезават в майсторската надпревара за инструмент на 2018 година.
В втория ден фестивалната програма включва майсторска надпревара за „Музикален инструмент на 2018 г.“, в категории: гайда, кавал, гъдулка, тамбура и тъпан.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.