Пътят към щастието

Пътят към щастието
Според изследвания от целия свят, сравнени от WHOP - World Happiness Database в Ротердам, да, можем. Пътят към щастието обаче вероятно не е точно този, който си мислим.

Проф. Руут Веенховен, директор на WHOP и проф. в университета Еразмус, заяви, че според негово собствено проучване открива леко негативна корелация между пътите, в които хората спонтанно споменават „цели“ и лично щастие.

„Макар и като цяло всеобщата логика е, че за да водиш щастлив живот, се нуждаеш от цели, доказателствата по този въпрос са противоречиви – казва проф. Веенховен. – Причината за това вероятно се крие във факта, че нещастните хора осъзнават по-ясно своите цели, защото се опитват да променят живота си към по-добро.“

Въпреки че съществува позитивна корелация между това да виждаш смисъл в живота и да си щастлив, изследванията показват, че това не е задължително условие, гарантиращо щастие. Нещо повече – воденето на активен живот е най-пряко обвързано с щастието.

„За да имате щастлив живот, който си струва да се води, трябва да бъдете активни – допълва проф. Веенховен. – Ангажираността е много по-важна за щастието, отколкото това да знаеш защо всъщност си тук, на този свят“.

Какво можем да направим, за да станем по-щастливи? World Happiness Database има отговор на този въпрос и той не включва печеленето на повече пари.
„Изследванията показват, че можем да станем по-щастливи, тъй като щастието се променя с течение на времето – смята проф. Веенховен. – И тези промени не са свързани с по-добри обстоятелства, а с по-доброто справяне с живота. Възрастните хора като цяло са по-мъдри и поради тази причина – и по-щастливи“.

Ето какво трябва да направите, за да достигнете по-високи нива на щастие:

- Да сте в дълга и сериозна връзка;
- Да сте политически ангажирани, при това активно;
- Да сте активни както в работата, така и в свободното си време;
- Да излизате на вечеря;
- Да имате близки приятели (макар че щастието не се увеличава спрямо броя на приятелите, които имате).



Това са очевидните пътища към щастието. Ето и някои по-изненадващи:

- Хората, които пият в умерени количества, са по-щастливи от онези, които въобще не пият;
- Мъжете са по-щастливи в общества, в които жените се радват на по-голяма равнопоставеност;
- Красотата при мъжете е по-голям фактор за щастието, отколкото при жените.
- По-щастливи сте, ако смятате че сте по-красиви, отколкото ако наистина сте такива (обективно погледнато);
- Децата намаляват нивото на щастие. То обаче се покачва с времето когато пораснат и напуснат дома ви.

Какво може да повлияе на щастието ви? Според немско изследване от 2004 г. колкото по-дълго пътувате до работата си, толкова по-малко щастливи сте. Дори по-високото заплащане не може да компенсира дългия път.

Що се отнася до нещастието, то също може да бъде полезно, тъй като действа като червен светофар, овладяващ негативното поведение. Нещо повече – изследванията показват, че е полезно да бъдеш 10 процента тъжен през времето.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.