Избират най- красив двор в Жабокрът

July 10th, 20181:01 pm @

0


Избират най- красив двор в Жабокрът

Не знам дали идеята за такива местни конкурси се организират и на други места у нас, но идеята ми хареса и затова ви разказваме за нея. Успяхме да намерим снимки на наградените през 2011, 2012, 2017 г. Нашите пътувания до района на Кюстендил са свързани с планината, Осоговската и изкачване на Руен. Красив е този край, богат, а община Кюстендил има програма с 4 големи празника през всеки сезон, свързан с плодородието. През село Жабокрът се минава, преди града е.

Селото е известно и с празника на кюстендилския зелник:

Какво: Празник на зелника и сладките приказки
Къде: село Жабокрът, Кюстендилско
Кога: Последната неделя на април, през 2018 г. на 29 април

Комисия в Жабокрът избера най-красив и най-подреден двор в селото

Организатор на конкурса е читалище „Съгласие“. Състезанието се провежда за десета поредна година.
Веднага след дъждовете специалната комисия ще обиколи дворовете на семействата, които участват в конкурса за “най-красив и най-подреден двор” в кюстендилското село Жабокрът, каза кметът Десислава Стоянова в ефира на БНР.

Това е 10-ото издание на надпреварата, в която се включват над 30 домакинства. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на празника на селото – последната неделя на август.

Комисия с председател от общинската администрация в Кюстендил, по принцип – озеленител, ще мине още тези дни, когато дворовете са окъпани в зеленина и цветята са на-свежи, докато през август много от цветята вече се прецъфтели.

До самия финал обаче, участниците ще трябва да работят усилено за доподреждане и доразкрасяване на двора си. В критериите за оценка се вземат как се поддържа дворът, озеленяването и цветните алеи, както и входната врата и дали го има и е в изправност звънецът, а също и тротоарът пред къщата, къде е разположен и в какво състояние е контейнерът за смет, но и има ли кът за отдих и гости, беседка, барбекю и др.

Победителят получава известна парична премия и приз, купа. Освен с този си конкурс, Жабокрът е известно и с това, че близо 100 % от земеделските земи се обработват, а селото прилича на машинно тракторен парк с модерна земеделска техника  почти пред всяка къща.

През 2017 г. семейство Гаврилови спечели конкурса за Най- красив и добре подреден двор в село Жабокрът. В надпреварата са участвали 15 двора от селото.


Праз 2012 г. Сузана Тотевска спечели конкурса за “Най- красив и добре подреден двор” в село Жабокрът


През 2011 г. Семейство Снежана и Йордан Настеви спечелиха конкурса за “Най- красив и добре подреден двор” в село Жабокрът. Те получиха купа и парична награда от 80 лв. В надпреварата участваха 10 двора от селото.