Празник на народния обичай и автентичната носия в Рибарица

Празник на народния обичай и автентичната носия в Рибарица
Какво: Празник на народния обичай и автентичната носия
Къде: Рибарица, местност „Костина“
Кога: 21 - 22 юли 2018 г.

За поредна година Рибарица е домакин на празник на народния обичай и автентичната носия. Празникът се провежда за единадесети път в два поредни дни. Организатори са Кметство Рибарица и Община Тетевен.



В продължение на два дни участниците ще се надпяват, надиграват и надсвирват, а тези от 14 до 104 години в дефиле ще покажат и автентични носии, ще представят народни обичаи. Най-добрите ще получат награди със символа на Рибарица - балканската пъстърва.

Голямата награда се дава на база комплексно класиране, като се обявява населеното място за "най-голям пазител на българския фолклор".



Домакините са подготвили и кулинарни изненади за участници и гости. Ще има боб чорба и прочутата тетевенска саламура.

Балканската пъстърва е символ на селото: „Рибарица носи името си от риба и то точно от пъстърва. Легендите разказват, че нашите прабаби и прадядовци като са искали да гребнат с менчето вода от реката, са гребвали пъстърва. Толкова много е имало"

„Основната цел на този прекрасен фолклорен празник е да събере сред природата на курорта Рибарица на едно място колорита и свежестта на традиционното народно облекло и да покажем националното ни съкровище, което искаме да запазим за нас и бъдещите поколения. Такова, каквото са го пазили нашите прадеди, за да оцелее", каза кмета на Рибарица Пенка Ганева.

През юни в Тетевен  утвърдени местни готвачи демонстрират на живо приготвяне на традиционната тетевенска саламура на Празник на тетевенската саламура.



Рецепта за Тетевенска саламура


Рецепта с няколко продукта, но толкова вкусна. Характерна за Тетевен, а по Дунава правят саламура - рибена чорба по друг начин

Facebook събитие: https://web.facebook.com/events/1639260599516786/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.