За да не ни хапят комарите

July 22nd, 20189:45 am @

0


За да не ни хапят комарите

Топлото време и влажността на въздуха са перфектната комбинация за появата на комари.

Градински растения, които ни защитават от комарите

Ухапаното от комарите причинява дискомфорт, кара те да се чешеш до кръв. В аптеката може да има репиленти, но ако сте на вилата или в планината, ви трябва нещо налично което да използвате.

В детските ми години в лятната ваканция вечер имаше ритуал. Задължителното измиване със слънчева вода и намазването с памуче с лавандулов спирт на ухапаните места. От тогава за мен лавандулата има аромат на свежест, детски спомени и подредения гардероб на баба.
И помага при ухапано от комари.

Какво да направим за да ни хапят по-малко комарите?
– избор на подходящо облекло – облечете дрехи с дълъг крачол и ръкав
– замрежени врати и прозорци
– използване на естствени репиленти – растения и др, които се предлагат в магазините
– периодичната смяна на водата в басейни и шадравани
– недопускане застояване на водата в различни съдове в градината или на терасата вкъщи. На вилата имаме вода, вкл и езеро – това място е рай за комарите

Ако сте от тези, които комарите рядко пропускат, следните натурални средства могат да облекчат сърбежа.

Натурални средства след ухапване от комар

Eтерични масла
Може да направите домашен спрей с етерични масла – най-добре действат лавандулово, ментово, масло от евкалипт, от копър, розмарин и лимонена трева или коча (котешка) трева. Необходимо е разтварянето на няколко капки от тях във вода, тъй като силните концентрации и директното им прилагане върху кожата могат да доведат до раздразнение. Може да използвате и обикновена бутилка с която да пръскате от сместа.

Кубче лед
Разтриването с кубче лед охлажда мястото на ухапването и помага за намаляване на сърбежа.

– Паста за зъби
Пастата за зъби също има охлаждащо свойство. Противовъзпалителното ѝ действие намалява болката, подуването и сърбежа. (проверено помага при херпес)

– Амоняк
Амонякът е активната съставка в доста продукти срещу ухапвания от насекоми. Той има ефективни антибиотични свойства, които намаляват подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, въпреки че миризмата му не е много приятна.

– Сода за хляб
Содата трябва да се смеси с малко вода и се намазва върху мястото на ухапването. След това се оставя да постои известно време за по-добър ефект.

Лимонов сок
Той е натурално средство, което помага за облекчаване на сърбежа при ухапване. Изстискайте малко количество сок от плода и разтъркайте мястото.

– Амоняк
Амонякът е активната съставка в доста продукти срещу ухапвания от насекоми. Той има ефективни антибиотични свойства, които намаляват подуването. Малко количество от него се смесва с вода и се разтрива върху кожата, въпреки че миризмата му не е много приятна.

Аспирин
Може да помогне като се раздроби и се приложи локално. Препоръчва се хапчето да се стрие с лъжица и да се добави вода, за да се образува кремообразна консистенция, която след това се прилага върху кожата.

Алое вера
Това е растение, известно със своите успокояващи свойства, а листата му са ефективни при намаляване на възпалението от ухапване от комар. Използвайте желето, което се съдържа в листото на алоето за хидратация и при слънчево изгаряне.

– Мед
Има антибактериални свойства, които могат да бъдат ефективни срещу ухапване от комар. Медът се нанася върху засегнатия участък, като се покрива с марля. Оставя се така за около 30 минути и подуването започва да намалява.

За репилентите: В основата на повечето репеленти стоят синтетични вещества като DEET (diethyl-meta-toluamide) и пикаридин. Заради високата си ефективност срещу кърлежи, бълхи и комари, препаратите, съдържащи DEET, се използват по целия свят вече повече от 50 години. Скорошни проучвания на изследователи от Duke University обаче показват, че веществото може да увреди мозъчните клетки и да доведе до промени в поведението, а взаимодействието му  с някои медикаменти да се окаже опасно за здравето.