Камък върху камък ще остане

Камък върху камък ще остане
Какво: Камък върху камък ще остане
Къде: село Хвойна, Чепеларе
Кога: 18 август 2018

Село Хвойна се намира на пътя от Пловдив за Смолян. От там село Орехово е на 7 км, а това означава, че сте вече в едно от най-магичните места на Родопа пълно с легенди, защото над вас е Персенк, а на близо са Чудните мостове.

Второто издание на архитектурно-фолклорния фестивал "Камък върху камък ще остане" започва в чепеларското село Хвойна. Той е благотворителен, а средствата са за спасяването на старото училище, което е архитектурен комплекс от три сгради.

Организатор на феста е фондация "Даскал Брънзалов" със съдействието на Община Чепеларе.
Основен инициатор за създаване на фондацията и оригиналния фестивал е наследницата на даскал Брънзалов – 25-годишната Кристияна Брънзалова, чиято кауза е спасяване на архитектурния комплекс от училища в селото. Сградата на училището отвори врати, за да представи няколко изложби, допълва тя:

Програмата на фестивала включва няколко изложби, една от които е от снимки на изоставени училища, конкурс за "най-каматна" (каматна значи хубава) невеста, концерти на фолклорни състави от съседните села и спектакъл по разказ на Николай Хайтов, който е живял и в Хвойна.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.