Навиците на нещастните хора

Навиците на нещастните хора
Всички се стремим към щастие. Ето защо трябва да помним две неща: животът е кратък, а нещастието само ни усложнява живота.
Нашите навици в голяма степен оказват влияние на начина ни на живот, който водим. Отдавна е известно, че нещастните хора са по-склонни да се разболяват и живеят по-кратко. С нещастните хора е по-трудно да се установи комуникация и да се работи.
Но не винаги сме наясно, че сме пермнентно нещастни.

Запомнете: В зоната на комфорт не расте нищо. Лесно е да сме нещастни. Щастието изисква усилие.


Кои вредни навици всъщност ни водят към това състояние:

1. Изчаквате развитието на събитията
Фразата "Ще бъда щастлива, когато ..." е един от най-често срещаните капани, в които падат нещастните хора. Краят на присъдата може да бъде всичко: когато намеря добра работа, когато получа по-висока заплата, когато намеря партньор и т.н. С такова отношение можем да живеем цял живот, преследвайки илюзии. Всички тези събития, които очакваме, предоставят само временно щастие, но много бързо се превръщат в рутина, когато сеслучат, а чувството за нещастие се завръща.
Вместо това се научете да се чувствате щастливи в настоящето, тъй като никой не гарантира бъдещето.

2. Изразходвате много енергия и усилия за придобиване на материални неща
Интересен факт е, че хората, живеещи в бедност, преживяват забележимо повишаване на щастието, когато се подобри финансовото им положение. Това чувство обаче бързо изчезва, след като приходите достигнат определено ниво.
Изследванията потвърждават, че материалните неща не носят щастие. Когато посветим живота си на преследването на материални нещата, често ставаме нещастни, защото ги получаваме за сметка на други ценности като приятели, семейство и хобита.

3. Оставате у дома си през цялото време
Когато сме нещастни, ние се опитваме да избягваме хората. Но в същото време правим голяма грешка, защото комуникацията, дори и да не ни харесва, оказва положително влияние върху настроението ни. Всички имаме дни, когато не искаме да излизаме от леглото и да виждаме когото и да е. Но ако това поведение се повтаря, то започва да унищожава нашето психическо състояние. Опитайте се да излезете и поне от време на време да общувате с хора и ще забележите разликата.

4. Мислете се за жертва
Нещастните хора са склонни да живеят с идеята, че животът е труден и не зависи от тях. Проблемът е, че с този начин на мислене, човек има чувството на безпомощност. Но вие не сте единственият, с когото се случва нещастие и може да контролирате бъдещето си, ако действате.

5. Песимисти сте
Нищо не създава усещане за нещастие повече от песимистичния поглед към живота. Често отрицателното отношение засяга не само нашето настроение, но може да се превърне в изпълнено пророчество. Ако очакваме нещо лошо, това лошо в дългосрочен план може да се осъществи. Трудно е да се отървем от песимистичните мисли, докато не осъзнаем, колко нелогични са те. Погледнете фактите и ще разберете, че нещата не са толкова лоши, колкото си мислите.

6. Често се оплаквате
Самото оплакване е проблематично, както и поведението, което го предхожда. Когато казваме и мислим за лошите неща, неволно потвърждаваме негативните нагласи. Разбира се, важно е да се говори за това, което ни засяга, но има фина линия между продуктивните оплаквания и онези, които създават усещане за нещастие. Освен че се чувстваш нещастен, навикът да се оплакваш често отблъсква хората от теб.

7. Преекспониирате проблемите си
Проблеми се случват с всички. Единствената разлика е, че щастливите хора се опитват да ги възприемат като лош късмет, докато нещастните виждат провалите като поредното потвърждение на факта, че животът е жесток за тях.

8. Дистанцирате се от грешките си
Щастливите хора са отговорни за действията си. Когато правят грешки, те ги признават. Нещастните хора се страхуват от грешките си и се опитват да ги скрият. Но проблемите имат една собственост: когато ги избягваме, те са склонни да растат като снежна топка. Колкото повече отлагате решаването на проблема, без да се опитвате да правите нищо, толкова повече се чувствате жертва.

9. Не се опитвате да станете по-добри
Тъй като нещастните хора често са песимистични и не чувстват, че могат да управляват живота си, те са свикнали да седят и да чакат нещата да се оправят сами. Вместо да си определят цели, да се учат и да се подобряват, те просто остават на едно място и се чудят защо нищо не се променя.

10. Сравнявате себе си с другите
Ревността и завистта са несъвместими с щастието. Спрете непрекъснато да се сравнявате с другите. Интересът към живота на някой друг и непрекъснатите разговори за него отвличат вниманието ви от собствения ви живота, който можете да направите по-добър и по-щастлив.

11. Критични сте за себе си и за другите

Начинът, по който говорите за себе си, оформя вашия образ за доброто и за лошото. Самоуважението е важен елемент на щастието и всеки от нас има право да мисли положително за себе си. Осъзнайте грешките си, приемайте ги и продължете. Не се потапяйте в постоянна самокритика. Уважавайте различията между хората и правото им на лично щастие без ненужна критика.

12. Склонни сте към зависимости
Повечето удоволствия са добри в умерени дози - храната, напитките, развлеченията. Когато тези неща започват да заемат централно място в нашия живот, те се превръщат в проблем. Много хора прекратяват живота си, коато напълно се отдават на пристрастяващите навици. Много е трудно да се победят такива зависимости и да се намери щастие.

13. Съжалявате за миналото
Съжалението не само е безполезно, но и много вредно за нашето благополучие. Изследователите са установили, че повтарящите се негативни мисли за решенията, взети в миналото, често предхождат хроничен стрес и депресия. Психолозите предлагат ​​4 начина да се справим със съжаленията:
- Поучете се от грешките, но не зацикляйте в тях.
- Ако нищо не може да бъде поправено, освободете се от него.
- Не е нужно да се обвинявате за всичко
- Погледнете на ситуацията положително

14. Тревожите се за бъдещето
Не можем да знаем бъдещето си. Всичко, което зависи от нас е да живеем с настоящето и да развиваме своите способности и таланти. Това ни помага да живеем щастливо. Наслаждавайте се на красотата, която ви заобикаля и да живейте в настоящето.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.