Макавеи

Макавеи
На 1 август сепочитат светите 7 братя Макавеи, майка им св. Соломония и св. Елеазар, техен учител, които отстояли вярата си с мъченичество. Те са живели 166 г. преди Христос. По време на сирийското господство, наложено на еврейския народ от завоевателя Антиох Епифан, те остават верни на Мойсеевия закон и загиват за вярата си.

Имен ден празнуват Макавей, Здравко, Здравка.
Макавей, от евр.-арабски, означава "чук".



В народната традиция от 1 август се отбелязват дванадесетте дни на Макавей. Всеки ден се нарича на един месец от годината, като се започва със септември. Някога годината започвала през септември – това е свързано с древен еврейски празник, а и с народните представи за край на един стопански цикъл и старт на следващия. Затова смятали, че 1 август предсказва какви изненади готви природата през септември.

Проследявайки тези 12 дни, от 1 до 12 август, се гадае какво ще е времето за една година напред. На първия Макавей зетьовете ходели при тъста си на гости с дарове.

Със специален ритуал се прави Божа брада от оставените най-хубави класове на полето, жътварите хвърлят сърповете си и извиват хоро, а после тържествено се прощават с нивата и изразяват надежда догодина берекетът да е още по-голям.

На Макавей не се работи ни женска, ни мъжка работа – така пазели дома от огън, а добитъка от вълци. Жените си гарантирали, че няма да ги болят ръце, а мъжете празнували – главата на семейството събирал зетьовете си на почерпка с вино и прясна пита, после най-старият зет погвал баджанаците си из двора и ги удрял с празен толум.
Обредът в смях и закачки обещавал плодородието да не напуска тази къща.

Раздаването на хляб и вино има обреден характер - на жертвоприношение. В езическия план на обредността започващият пост (лишаване) е магия, призоваваща плодородието. Тя е основана на митологемата живот-смърт-нов живот. Така се прави наричане за богата реколта и успех в стопанската дейност през новия цикъл.

От Макавей започва Богородичният пост – 14 дни на отказ от блажна храна, въздържание от грехове на езика, мисълта, сърцето и волята, грижовност към болни и немощни, благотворителност.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.