Дъждовница

Дъждовница
Какво: Фестивал на терлика
Къде: село Дъждовница, Кърджали
Кога: 7, 8 и 9 септември 2018

Дъждовница е село в Родопите, близо до Кърджали. Страната ни може да е малка, но е трудно да обиколиш цялата, а се оказва, че интересни места има.
Отиваме виртуално в Източните Родопи. Селото е разположено на гористо възвишение само на няколко километра от гр. Кърджали. На излизане от града живописният път плавно се изкачва и се открива панорамна гледка към необятния язовир Кърджали. От другата страна стръмните ридове с вулканични скали, широките долини и средиземноморската растителност.
От с. Дъждовница се стига пеш до невероятните скални ниши, изсечени от човешка ръка в древността. За тях се счита, че са служили за култови места или гробници на траките. Наблизо са пещерата „Утробата“ и множество еко пътеки, свързващи различни части на Родопите.
Скалите в района вероятно са част от комплек с астрономическо предназначение.



В селото има арт къща – краткото ми проучване показа, че това е медресето (религиозното училище) към местната джамия, което е на повече от 100 години. Тук идват творци, художници, архитекти от цяла Европа. Организатор е Арт движение Кръг.

В арт къщата освен творби на артистите можем да видим и колекции от стари снимки на турски фамилии от селата, тъкани и битови уреди, като например голям дървен съд с чук, в който се „бие” кешкек (keşkek) – обредно ястие с пшеница и пилешко месо.

Провежда се и и Фестивал на терлика през първата събота на месец септември. За първи път се провежда през далечната 2006 г.
Празникът на Терлика е кърджалийското събитие в Националния културен календар за отбелязване на Европейските дни на наследството’2018.

Темата на 13-тото издание на фестивала в Дъждовница е: „Следвай нишката и стани част от плетката“, а предизвикателството е, че освен дните на културното наследство, тук ще бъдат отбелязани по подходящ начин няколко световни празници, които се честват също този септември: Еврейската Нова 5779 година, Мюсюлманската Нова 1440 година и Денят Ашуре. В чест на това празникът ще трае 3 три дни /7, 8 и 9 септември/ и се провежда с логистичната подкрепа на районното мюфтийство и Организацията на евреите в България „Шалом“.


На сайта kircaalihaber.com има разказ за първия фестивал през 2006 г. където разбираме, че жените от селото саизплели двуметров терлик.


Всички присъстващи бяха почерпени с местни ястия- къпана баница, баклава, кешкек, мекици и др. при готвени от хората на селото.


Така е изглеждал изплетеният терлик през 2009 г.


Снимки: дарик, бнр, kircaalihaber.com

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.