Онлайн платформа помага на жени - жертви на насилие

Онлайн платформа помага на жени - жертви на насилие
Онлайн платформата EMPROVE ще помага на жени - жертви на насилие. Платформата беше представена на кръгла маса в Дома на Европа с участието на еврокомисаря за цифровата икономика и за цифровото общество Мария Габриел, която подкрепи инициативата на 24 септември 2018 г.
Новите технологии могат да позволят на жертвите да не мълчат, но в началото, докато се осмелят, това да става онлайн, посочи Мария Габриел. Сигурна съм, че тази платформа ще даде кураж на много жени да направят първата стъпка, която понякога отнема години, добави тя.

Адресите на проекта са: https://emproveproject.eu
Фейсбук страница: https://web.facebook.com/emproveproject

Emprove – the first European gamification platform for empowerment of women, who have survived domestic violence. The project is developed and implemented with the team of CATRO Bulgaria and partners from 5 other European countries.


Как този проект ще стане популярен и най-вече полезен не е ясно. Самата аз не виждам какво полезно дава, но доколкото това е сериозен проблем пишем за него.



  • Една от всеки три жени в ЕС е била обект на физическо или сексуално насилие или и двете, в половината от тези случаи съпругът или приятелят е бил този.

  • Две трети от жертвите на насилие от партньори не сигнализират за това. Страшното е, че е голям броят на убитите жени вследствие на насилие.


Онлайн платформатa EMPROVE. Тя е направена така, че да бъде лесна за намиране, с лесен достъп, откриваема навсякъде 24 часа в денонощието и седем дни в седмицата, обясниха създателите й от CATRO Bulgaria. Вплитаме игрови елементи в неигрови контекст, посочиха от екипа на проекта. На платформата жените се обучават в "мисии", при които събират точки и в същото време повишават своята самоосъзнатост и овластяване. Чрез платформата EMPROVE те могат да се свържат с други жени със сходна съдба, както и с ментори.

Това не е платформа за терапия и кризисна интервенция, а платформа за след това, която помага на жената да открие своите силни страни и води към икономическа независимост, за да може тя да се откъсне от омагьосания кръг и от своя насилник, обясниха създателите й. Идеята им в бъдеще е да я превърнат в мобилно приложение.

Една от мерките, за да се реши трайно проблема, е осигуряване на среда на жените, преживели насилие, за икономическа независимост и нашата организация работи и в тази посока.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.