Рийз Уидърспуун

Рийз Уидърспуун
Лора Джийн Рийз Уидърспун (Reese Witherspoon) е родена на 22 март 1976 г. в американския юг, в Ню Орлиънс, Луизиана.
Тя е американска актриса, носителка на Оскар за най-добра женска роля във филма „Да преминеш границата“.
Тя е една от най-високо платените актриси в Холивуд.
Уидърспун придобива известност в началото на 90-те. Повратната точка в кариерата й е комедията „Професия блондинка“ (Legally Blonde (2001), която става касов хит.

Първият филм на Рийз обаче е „The Man in The Moon“ (1991). Тогава тя е едва на 16, но печели заслужено вниманието на критиците и е определена за една от най-добрите млади актриси. Следват роли във „Страх“ (1996), където играе с Марк Уолбърг, „Freeway“ с Кийфър Съдърланд, „Плезънтвил“ (1998) с Тоби Магуайър, но след като участва във „Election“ (1999), тя заслужено получава номинация за Златен Глобус и е наредена под #45 на най-великите роли в киното според „Premiere Magazine“ (100 greatest movie performances by Premiere).През същата година участва в драматичния филм „Секс игри“, в който си партнира със Сара Мишел Гелар.
В „Cruel Intentions“ среща бъдещия си съпруг Райън Филип (разведени от 2007) и най-добрата си приятелка Селма Блеър, с която си партнират в „Професия блондинка“.

Актрисата участва в благотворителни акции и е рекламно лице на козметичната компания „Ейвън“.



Един от най-добрите филми на Рийз е „Сватбен сезон“, който е и филмът й с най-големи приходи.
През 2004 участва в Vanity Fair – изключителна роля за нея, преобразила се в съвсем различно общество и век.
През 2005 идва най-добрият филм на Уидърспуун – Да преминеш границата. В него тя не само пее, но и играе любимата на кънтри краля Джони Кеш. Героинята й на Джун Картър получава куп награди, а филмът донася приходи от 200 млн. в САЩ.
Рийз се завръща в комедията през 2005 отново с романтичната комедия Just Like Heaven, където играе работохоличка, претърпяла катастрофа и превърнала се в дух. Следва силна и тежка роля в „Извличане“ с настоящия си партньор Джейк Джиленхаал. „Четири Коледи“ е един от най-новите й филми.

Рийз Уидърспуун има над 36 филма в кариерата си, две деца – Ава и Дийкън от бившия си съпруг и много награди.



Наскоро носителката на „Оскар“ издаде книгата си “Whiskey In A Teacup” (или „Уиски в чаша чай“), където освен рецепти и съвети за хубав живот от американския юг, Уидърспуун споделя и някои интересни моменти от своя живот.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.