Какво е ъпсайклинг?

Какво е ъпсайклинг?
Upcycling - това e идейно и творческо повторно използване на неупотребявани вещи и отпадъчни материали, вложени в направата на нови продукти с по-добро качество и по-добра екологична стойност.

Upcycling: Да направим от старото, нещо ново


Каква е разликата межди рециклиране и upcycling?
Според приетите дефиниции
- Ъпсайклинг - процес на превръщане на излишни или овехтели материали в нови, с по-добро качество и отношение към околната среда. Може да се сравни с усъвършенстване или вдъхване на нов живот.
- Рециклиране - процес, при който ненужните вещи се преработват, за да могат да бъдат използвани отново.

Идеята е да извличаме полза от на пръв поглед ненужни вещи, вместо да ги изхвърляме. В световен мащаб така би се намалила консумацията на нови материали, чрез които се създават продукти. А това води до намаляването на употребата на енергия, замърсяването на въздуха, водите и емисиите на парникови газове.



Това не е ново като тенденция. Ако си спомним за нашите баби то ще си спомните, че има едни черги, които се наричат „парцалени черги“. Събирали са стари парцали, боядисвали са ги и са ги тъчели на стан. Една от моите прабаби от Велико Търново е имала стан и е тъкала такива черги, които са запазени и до днес и се ползват.

Такива малки килимчета може да видите и по пазари да ги продават възрастни жени. Дали ще са от стари тениски или нови хавлиени кърпи нарязани на ленти, те се плетат на една кука.


Ето как да изпозлвате старите тениски за да направите чердже за банята на страничката на Ginger Knits в Facebook. Лора споделя, че това е нещото заради, което се е научила да плете на 1 кука. Тя е майсторка ма плетивата на 2 и 5 куки.

Може да използвате
- Хартия
- Пластмаса
- Метални кутии и капачки
- Корк и дърво
- Дървени палети

Много популярна е идеята за изработка на мебели от палети, които са функционални, лесно съчетаеми с останалото обзавеждане вкъщи, в градината, офиса и едновременно с това са на много по-достъпни цени. И може да се направят за всеки вкус - палетите дават тази възможност. Това също е ъпсайклинг.


В градината на Данка Янкова, плаети, стъкло за плот на масата, възглавниси и се получава едно уютно място


Това е процес на учене на нови неща. Да се научиш да виждаш как да използваш стари вещи и предмети по нов начин, да им вдъхнеш нов живот. Това изисква и четене и търсене и развити на нови умения.

Все повече креативно мислещи хора търсят начини за оползотворяване на старите непотребни вещи.

И още идеи:

от пластмасови бутилки са направени абажори за градинско осветление.



Да се използват за саксии за цветя, стари обувки, ботуши или топки също е позната и практична идея.



Стъклени бутилки се използват за поставка на свещи или електрически крушки


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.