Аз съм българин

Аз съм българин

Будителите са съзнанието на народа.
Те cа тласкащата сила към светлина, знание и свобода.



„Аз бях учуден…, когато научих, че почти няма българско село без училище. Тези училища там, където не са изгорени от турците, са в цъфтящо състояние. Те се издържат посредством доброволен данък, с който българите се самооблагат не само без да бъдат принудени от правителството, но и напук на всички спънки, създавани от корумпираните турски власти. Образованието, което се дава в тях, е безплатно и всички - бедни и богати - се възползват от него. Няма българско дете, което да не знае да чете и пише.“ Писмо трето „Батак – долината на смъртта и хората без сълзи“ 02.08.1876 г.
Това отбелязва в своите репортажи след Априлското въстание американският журналист Макгахан.



Какъв е смисъла на израза "Аз съм българин"


На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители.
Този ден носи особена и неповторима стойност за нас. Ден в който може да обърнем поглед назад, в десетилетията, във вековете, да си дадем сметка защо сме тук и да благодарим на всички онези, посветили живота си за издигане на националния ни дух в годините на мъчителното петвековно иго.
Първи ноември е символ на вярата, на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето.

Това е ден на който си припомняме нашите родни традиции, герои, приготвяме ястия от националната кухня.
Това кара ли ни да се чувстваме повече българи.
И не е ли по-важно да разберем какво се случва през последните години, което ни кара да се чувстваме българи и да търсим нашето бъдеще далече от родината?

Днес ние често говорим в колко опасна действителност живеем, колко е трудно да останеш в родината си. Липсата на перспектива за развитие, бедността, корупцията, липсата на морал в политическия елит, и как героите на нашето време вече ги няма.

Така ли е всъщност?
Факт 1: България е в демографска криза - Смъртността в България е със 60% по-висока от раждаемостта
Факт 2: Все по-малко българи виждат своето бъдеще в България

Истината е, че все по-малко виждаме бъдеще в родната си страна. Бедност, корупция, разруха, липса на възможности за развитие, избори на политици, които не приемаме...

В следващите десетилетия между 800 и 1000 селища в страната ще престанат да съществуват. Всеки месец изчезва по едно село, а най-бързо обезлюдяващият се район е Смолянско. До 2030 година 42 процента от населението на страната ще живее в 6 града - Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора.
23 процента от хората обмислят да търсят работа в чужбина.

Данните и прогнозите бяха огласени на конференцията „Демографската криза в България – реалности, проблеми и решения“, където фондациите „Солидарно общество“ и „Фридрих Еберт“ представиха съвместно изследване на двете организации.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.