Лесно ли е да си Астрид Линдгрен?

Лесно ли е да си Астрид Линдгрен?

 

Лесно ли е да си Астрид Линдгрен, разказва биографичен филм за шведската писателка


Шведската детска писателка Астрид Линдгрен, създала едни от най-обичаните детски образи в световната литрература, е имала не толкова безгрижен и приказен живот.

Израстнала сред горите и полята на шведско село в семейство на религиозни родители, Астрид Ериксон от малка проявява буден ум и стремеж към свободомислие.

Въпреки че ежедневието на семейството й се формира от строгите религиозни ценности, майката Хана и бащата Самуел винаги са съумявали да дадат на децата си (едно момче и три момичета, от които Астрид е най-голямото) чувство на сигурност и свобода. Родителите на Астрид й позволяват да посещава местното средно училище, което по принцип е прието, че е привилегия за богатите буржоазни деца.

Талантът й да пише й спечелва стажантско място в местен вестник, но и забранената любов на нейния редактор и наставник. Връзката им води до забременяването на Астрид.



Едва на 18 години тя взема дръзкото за 20-те години на миналия век решение да отгледа детето си сама. Астрид напуска дома си, за да роди тайно сина си Ласе в Копенхаген, Дания. Поверявайки детето си на грижата на приемна майка, Астрид се установява в Стокхолм, пътувайки всяка седмица, за да зърне сина си поне за ден. По-късно взима сина си в Стокхолм. Сключва брак със собственика на местен вестник и приема фамилията Линдгрен. От брака им се ражда дъщеря им Карин.

Именно тя е причината да се появи образът на непокорното момиченце със щръкналите рижави плитки. Децата са свикнали майка им да измисля интересни истории и веднъж, когато лежи болна, Карин моли майка си за нова приказка за Пипи Дългото Чорапче.

„Becoming Astrid” (оригинално заглавие „Unga Astrid”) бе показан за първи път на тазгодишния фестивал Берлинале. В Швеция той бе излъчен на 14 септември – два месеца преди 111-та годишнина от рождения ден на световно известната писателка. Очаква се филмът да се появи до седмици и по кината в САЩ.

Докато сме в очакване, дали ще имаме шанса да видим филма и в родните киносалони, нека погледнем трейлъра към „Becoming Astrid“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.