Куклата Барби на 60 години

Куклата Барби на 60 години

Кое ли момиче, като малко не е мечтало да има кукла Барби. Е, аз не съм, защото когато ние бяхме на възраст да играем с кукли те бяха зад Желязната завеса. Но дъщеря ми и нейните приятелки имаха кукли Барби, дрехи с които да ги преобличат, строяха от картони и шарени хартии кукленски къщи. Дори, тортата за рожден ден беше с кукла Барби в средата. И така докато тръгнат на училище. Тогава куклите стояха в ъгъла и се учеха да четат.


Barbie Girl - песента от 1997 г. на скандинавската поп група "Аква"

През 2019 г. куклата Барби става на 60 години. Но куклата не се пенсионира, не се уморява, а е без бръчки и с визия, която съответства на промяната на времето:

През 2016 г. Новите кукли Барби –високо момиче, дребничка ученичка, закръглен модел



История на куклата Барби:
Идеята за създаване на "Барби" хрумнала на съоснователката на "Мател" (Mattel) Рут Хандлър, докато отглеждала децата си. "Дъщеря й Барбара имала ограничен избор на играчки - кукли, и можела да се превъплъти единствено в образа на майка, докато синът й мечтаел да стане астронавт, каубой или пилот", поясни Бейнард. Така била създадена куклата "Барби", която е кръстена на дъщеря й Барбара и изобразява жена с подчертано женствени форми. Успехът е незабавен.

Прототип на русокоса калифорнийка, „Барби“ дълго бе критикувана заради имиджа си на нереална, богата и ленива жена. "Това окарикатуряване е несправедливо - увери авторката на книгата "Барби завинаги" М. Лорд. - В действителност "Барби" е онова, което играещото си с нея момиче иска един ден да стане. Проблемът не е свързан с високата 28 см пластмасова фигурка, а с културата ни и с виждането, което имаме за женствеността."



Факти за куклата Барби:
- В годината на създаването, през 1959 г. са продадени 300 000 екземпляра от куклата "Барби".
- през 1965 г."Барби" стана астронавтка, 4 години преди Нийл Армстронг да стъпи на Луната.
- през 1968 г. е пусната в продажба първата чернокожа версия на "Барби"
- днес 55 на сто от куклите, които се продават в целия свят, не са русокоси, нито синеоки.
- Всяка година се продават 58 милиона екземпляра от куклата "Барби" в над 150 държави.
- Над 1 милиард кукли "Барби" са продадени от представянето ѝ в изложението за играчки в Ню Йорк на 9 март 1959 г.

Куклата Барби ще води борба със сексистките предразсъдъци


Холивудската красавица Марго Роби влиза в ролята на култовата кукла Барби в игрален филм на Warner Bros. и Mattel. Актрисата ще е и продуцент на лентата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.