Ивановден е

January 8th, 20199:47 am @

0


Ивановден  е

На Ивановден православните християни отдават почит на Кръстителя на Божия син – свети Йоан Кръстител. Църквата го почита още и като Предтеча-пророк, който разкривал греховете на хората и ги призовавал да се приготвят за идването на Спасителя, като очистят сърцата и помислите си, за да могат да приемат Христовото учение.

В църковния календар има няколко празника, посветени на св. Йоан Кръстител: 24-ти юни – Еньовден – свързан с неговото раждане и 29-и август, когато със строг пост се отбелязва отсичането на главата му. Неговият най-голям празник обаче се чества веднага след Богоявление. Денят е свързан с изпълнението на мисията му – да кръсти проповядвания от него Спасител.

Православните християни в много страни отбелязват Коледа по стар стил.

Освен в Сърбия и Русия Коледа по стар стил празнуват в общо 16 страни, сред които Черна гора, Беларус, Етиопия, Грузия.

В Сърбия на Коледа палят дъбови пънове и клони – символ на Христос, или т.нар. “бъдник”.

Традиции за Ивановден

Обредното къпане на този ден включва и размяната на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за св. Йоан като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете.

Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза. Обредната трапеза включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.