Бъдете кралица, която живее в сърцето му

Бъдете кралица, която живее в сърцето му
Изборите, които правим и това как постъпваме всеки ден определя какви сме в живота. Дали ще сме слугиня е все едно да изберем "ролята на жертва". Може да бъдем и принцеса, но рискуваме да се превърнем в остаряваща Барби. А да бъдеш кралица - означава да живееш според собствените си избори и решения, да бъдеш силна и успяваща, и в същото време крехка и създаваща усещане за дом.

Това е един текст, който срещнах на руски. В началото не ми хареса това повторение. След това си казах - харесва ми, защото всяка жена заслужава тази титла - кралица. Да бъде кралица поне за един мъж. И се сещам за фраза от един филм "На мен не ми е нужна принцеса, защото имам кралица, която живее в сърцето ми".

За слугините, принцесите и кралиците



Прислужниците мечтаят за добрата фея, принцесите за очарователен принц, кралиците не мечтаят, а действат.

Прислужниците смятат, че се случват чудеса, с принцесите те наистина се случват, а кралиците ги правят сами.

Прислужниците са слаби, но изглежда силни, принцесите са силни, но изглеждат слаби, кралицата може и без маска.

Прислужниците идват предварително, принцесите закъсняват, кралиците пристигат навреме.

Прислужниците обвиняват себе си, принцесите обвиняват другите, кралиците правят изводи.

Прислужниците не знаят как да печелят, принцесите не умеят да губят, кралиците не се състезават.

Прислужниците не се интересуват от дракони, принцесите ги ядат дракони, а кралиците се сприятеляват с драконите. Защото прислужниците не се интересуват от дракони, принцесите се страхуват от тях, а кралиците ги опитомяват.

Прислужниците, дори хубавите, се смятат за грозни, принцесите, дори и грозни, смятат себе си за красавици, а кралиците нямат време чак толкова да се заглеждат в огледалото.

Прислужниците могат да не ги забележат, принцесите не могат да не ги забележат, кралицата не може да бъде незабелязана, когато това е необходимо.

Прислужниците са покорни, принцесите са капризни, кралиците са дисциплинирани.

Прислужниците искат да получат похвала, принцесите – внимание, кралиците – опит.

Прислужниците преглъщат униженията, принцесите отмъщават за тях, а кралиците не е възможно да бъдат унижени.

Прислужниците обичат, принцесите позволяват да ги обичат, кралиците не се замислят кой кого.

Прислужниците всичко разбират и търпят, принцесите разбират само това, което те искат, кралиците всичко разбират и си отиват.

Прислужниците не са в състояние да изискват, принцесите не могат да чакат, кралиците знаят, че за всичко си има време.

Прислужниците не искат да пораснат, принцесите не искат да остареят, кралиците знаят, че за всичко си има време.

Прислужниците виждат света в черно, принцесите – в розово, кралиците – в черно, розово и във всички останали цветове.

Със слугините е лесно, с принцесите – сложно, с кралиците най-малкото – е интересно. Да си слугиня е трудно, да си принцеса е лесно, да си кралица, най-малкото, има смисъл.

За да си слугиня просто трябва да те наемат, да си принцеса – да се родиш, а принцесата става кралица, когато свърши страхотно много работа и има невероятен късмет.

Прислужница е длъжност, принцеса е порода, а кралица - титла.

***



Бъдете кралици!


така звучи това послание на Опра Уинфри


Тя постоянно ни напомня, че у всяка жена живее кралица, която чака да изяви величието си. Във връзка с темата, използвана от Мариан Уилямсън в книгата й ,,Цената на една жена" Опра се обърна със следната реч към абитуриентките от женския колеж Спелман през 1993 г:

"Бъдете кралици. Дръзнете да бъдете различни. Бъдете първооткривателки. Бъдете начело. Бъдете жени, които в лицето на неприятностите продължават да прегръщат живота и вървят безстрашно към предизвикателството. Приемете го! Бъдете търсачки на истината и владейте своето кралство, каквото и да е то - Вашия дом, работа, семейство - с изпълнено с обич сърце.

Бъдете кралици. Бъдете нежни. Не преставайте да раждате все нови и нови идеи и да се радвате на женското си начало ... Най-горещата ми молитва е за това да престанем да си губим времето в ежедневна суетня и посредственост. Ние сме дъщери на Бога - тук сме, за да научим света как да обича.

Няма значение какво сте преживели, откъде сте, кои са родителите ви - нито пък социалното или икономическото ви положение. Тези неща са без значение. Значение има само как избирате да обичате, как избирате да изразявате любовта си чрез своята работа, чрез семейството си, чрез това, което сте избрали да дадете на света.

Бъдете кралици. Бъдете господарки на силата и величието си!"

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.