Климатичните протести на младите

Климатичните протести на младите
Новината от 14 март 2019 г. е, че Грета Тунберг, шведската ученичка, която вдъхнови международно движение за борба с промените в климата, е номинира за кандидат за тазгодишната Нобелова награда за мир, предадоха Световните медии.

Тя е предложена за отличието от трима норвежки депутати. Ако спечели, 16-годишната Тунберг, ще бъде най-младият носител на престижната награда след пакистанката Малала Юсуфзай, която бе на 17 години, когато получи Нобел за мир през 2014 г.

В Туитър шведското момиче заяви, че номинацията е чест за нея (https://twitter.com/GretaThunberg). „Предложихме Грета Тунберг, защото ако не направим нищо да прекратим климатичните промени, те ще доведат до войни, конфликти и бежанци“, заяви Андре Овстегард, депутат от норвежката Социалистическа лява партия.

Разрастват се ученическите демонстрации в различни европейски столици срещу климатичните промени. След Париж и в други градове, в процес на подготовка е глобална демонстрация на 15 март 2019 г.

И се случва глобално на 15 март - може да се проследи по хаштагове:   

Über 30.000 Schüler demonstrieren am Heldenplatz gegen den Klimawandel

Supporting @GretaThunberg in #Stockholm with many others! Future can be better! #FridaysForFuture #ClimateStrike #shoolstrike

#FridaysForFuture #Wien

Дигиталният свят, в който живеем, позволява на хората да вземат нещата в свои ръце - директно и без посредници. Младите са първопроходци - те са свикнали да общуват дигитално, да реагират на дадена тема директно и да се организират в социалните мрежи. Това е базисна демокрация“, коментира за БНР изследователят на протестните движения в Европа проф. Клаус Хурелман.




16-годишната шведка Грета Тунберг води протеста в Брюксел срещу бездействието на ЕС срещу климатичните промени.

През февруари 2019 г. ученическите стачки се докоснаха и до голямата политика. На конференция в Брюксел инициаторката на петъчните протести Грета Тунберг се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, който ѝ обеща, че ще инвестира милиарди евро за борбата с изменението на климата.

Това стана, след като 16-годишната Грета му каза: „Вие ще бъдете запомнени като най-големият провал, който познава човешката история, и като най-големите злодеи, които не са се вслушали в тревогите ни и не са направили нищо“. И го предупреди: „Започнахме да почистваме мръсотията ви и няма да спрем, докато не свършим“.

„Грета Тунберг е пример за много ученици. Освен това нейният протест намери трайно място в медиите, които я приеха радушно. Грета се превърна в нещо като икона. Оказа се, че много млади хора споделят идеите ѝ. И още нещо – Грета е постоянна в протеста си. А социалните мрежи разпространиха идеите ѝ, така че да достигнат до много хора“, коментира проф. Дитер Рухт.

Протест на ученици в Берлин срещу бездействието на политиците по климатичните промени.

Медийният координатор на „Грийнпийс интернешънъл“ Арин де Хоог подчерта, че училищните протести срещу климатичните промени трябва да бъдат чути от политиците, които до момента не предприемат реални действия в борбата с глобалното затопляне. „Мисля, че те просто посещават часовете си по науки в училище, които много от политиците пропускат. Горските пожари в Калифорния, наводненията в Европа, сушата в Африка – това са явления, чиито пропорции се дължат на климатичните промени. Тези деца виждат какво се случва, притесняват се за бъдещето, а нашите лидери изглежда са заети с това повече да говорят, отколкото наистина да действат по въпроса с климатичните промени“, каза той.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.