Оскари 2019

February 25th, 201911:37 am @

0


Оскари 2019

На 25 февруари 2019 г. са известни 91-вите “Оскари”, раздавани от Американската филмова академия
Шоуто бе открито от Queen и Адам Ламбърт. Без представяне, направо с We Will Rock You и We Are The Champions, а актьорът Рами Малек – взе Оскар за най-добра главна мъжка роля във филма “Бохемска рапсодия”, в който изигра легендарния вокалист на “Куин” Фреди Меркюри. Лентата беше отличена и за музиката си – в категориите “Най-добър монтаж на звуковите ефекти” и “Най-добър звуков микс”, както и в категорията “Най-добър филмов монтаж”.

Филмът “Зелената книга” спечели наградата за най-добър игрален филм. За най-престижната от общо 24-те позлатени статуетки се бориха още седем филма, сред които “Рома”, “Черната пантера” и “Черният клановец”, а също и “Бохемска рапсодия”, и “Фаворитката”, както и “Роди се звезда”, и “Вице”. Продукцията, в която има и българска следа сред актьорския състав – Димитър Маринов, спечели “Оскар” и за оригинален сценарий, а за най-добър адаптиран сценарий беше отличен филмът “Черният клановец”.

Димитър Маринов – получи Оскар за актьорско превъплъщение, като част от основния каст на филма Green book, спечелил Оскар за най-добър филм! За пръв път българин излезе на червения килим и на сцената на Dolby Theater, с български флаг в ръка. Първият българин с Оскар е Владимир Койлазов беше награден за технологични ефекти през 2017 г. – Хаос груп

Мексиканецът Алфонсо Куарон получи наградата “Оскар” за най-добър режисьор. Той беше отличен за филма “Рома”, определян като полубиографичен, тъй като прозират мотиви за неговото лично израстване в Мексико. “Рома” спечели златна статуетка и в категорията “Най-добра кинематография”, присъждаща се за операторско майсторство, както и в тази за най-добър чуждоезиков филм.

Актрисата Оливия Колман спечели “Оскар” за най-добра главна женска роля във филма “Фаворитката”, в който се превъплъти в ролята на Кралица Анна Стюарт.

Песента “Shallow” от лентата “Роди се звезда” в изпълнение на Лейди Гага и Брадли Купър спечели златна статуетка в категория “Оригинална песен”.

Реджина Кинг беше удостоена с “Оскар” в категорията “Най-добра поддържаща женска роля” за превъплъщението ѝ в ролята на Шарън Ривърс във филма “Ако “Бийл стрийт” можеше да говори”. Златна статуетка в категорията “Най-добра поддържаща мъжка роля” спечели актьорът Махершала Али за ролята му на доктор Доналд Шърли във филма “Зелената книга”.

За най-добър документален филм “Оскар” спечели лентата “Фрий соло”, дело на екип на “Нешънъл джиографик”, а за най-добър кратък такъв – “Точка. Край на изречението”.

Като най-добра анимация беше отличен “Спайдърмен: В Спайди-вселената”, “Бау” – за късометражен анимационен филм, а за най-добър игрален късометражен филм – “Скин”.

“Оскар” за най-добър грим и прическа спечели филмът “Вице”, а “Оскар” за най-добър дизайн на костюм и за най-добри декори – филмът “Черната пантера”, който спечели и статуетка и за оригинална музика.

Филмът “Първият човек”, посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.