Йога и медитация намаляват стреса

Йога и медитация намаляват стреса

Йога и медитация борят дори тежки форми на стрес
Упражненията намаляват вероятността от паническа атака и депресия


Учени от университета Махариши в Индия стигнаха до извода, че йога упражненията и медитацията помагат дори в борбата с тежки форми на стрес. Медитативните техники позволяват да се облекчи на практика всяко стресово състояние, дори ако става дума за посттравматично разстройство. Учените отбелязват, че лечението на стрес с помощта на медикаменти също е от полза, но е по-бавно и не е толкова ефикасно. (приема на медикаменти е прием на химия най-общо казано) Затова формите свързани с вода, движение, слънчева светлина... са и по-полезни.

Да се научим да медитираме


20 минути йога подобряват тялото, засилват ума и концентрацията Това помага, ако го приемеш и поискаш да го правиш. Преди две години след катастрофа и последвалата психоза опитах йога практика и медитация със сина ми. Започнахме с 20 мин йога и планк за издръжливост. Превърнахме го в своеобразен ритуал сутрин - в определено време, с желание... повече от 3 месеца. Промяната си заслужаваше - тя беше видима в тялото и се усещаше в поведението.

Съпругата на Бил Гейтс - Мелинда, е филантроп, управлява някои от най-големите благотворителни фондации в света. Тя споделя като съвет към всички, претоварени работещи родители една своя рецепта за постигането на този баланс. Съветът й е "медитирайте няколко минути всеки ден, най-добре преди да се приберете у дома ежедневно". Мелинда споделя, че използва за тази антистрес техника мобилното приложение - Headspace по 10 минути на ден.
Мелинда Гейтс е установила, че 10 минути на ден с Headspace намалява стреса, увеличава фокуса и подобрява съня. "И колкото по-добре спите, толкова по-малко сте стресирани", казва тя. Други подобни на него например са Calm и Insight Timer.

Медитацията и йога упражненията намаляват вероятността от паническа атака, депресия и допринасят за възстановяване нормалното функциониране на нервната система. Това дава възможност да се води борба дори със склонността към самоубийство.

Подобна терапия все пак не е ефикасна за всички. Учените констатирали, че 90-минутната медитация и йога упражненията със същата продължителност помогнали на едва 40% от британските военни, служили в Афганистан.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.