Ендометриоза

March 29th, 20196:41 am @

0


Ендометриоза

Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза, представлява една от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст. В глобален мащаб тази болест вече се определя като социално значима, наред с диабета например.
У нас обаче все още няма статистика на жените с ендометриоза, нито утвърдени методи за диагностика и лечение.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Тази ектопична (не на типично място) тъкан води до хроничен възпалителен процес, който е зависим от естрогените. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие.

При съмнение за ендометриоза изследването би трябвало да продължи с ултразвук. Така може да се диагностицират яйчникови кисти и маточни фибриноди (съединителна тъкан), характерни за еднометриозата. Това състояние е едно от онези, които повишават нивото на антигена СА-125 без на има наличен яйчников карцином.
Гинекологичният преглед и ултразвуковото изследване могат само да намерят индиректни признаци за развитие на ендометроиза. Златният стандарт за диагностицирането на това състояние остава директната визуализация чрез лапароскопия и хистологичното потвърждение на взета биопсия.

Средната възраст на жените, засегнати от ендометриоза, е 20-29 години, затова жените не бива да отлагат бременността прекалено късно.

Ендометриозата е лечимо заболяване. Тя не е рак, нито животозастрашаваща болест. И ако жената има късмет да попадне на добър специалист и диагностик, може да има деца и да живее нормално.

Има приета клинична пътека, по която се лекува ендометриозата. Заболяването се потиска и забавя, може да се облекчат симптомите, но не се лекува докрай.

Фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” са си поставили за цел да работят за повишаване на здравната култура на жените.