Ендометриоза

Ендометриоза
Всяка десета жена в света е с диагноза ендометриоза, представлява една от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст. В глобален мащаб тази болест вече се определя като социално значима, наред с диабета например.
У нас обаче все още няма статистика на жените с ендометриоза, нито утвърдени методи за диагностика и лечение.

Безплатни прегледи за ендометриоза през март


11 болници във Варна, Пловдив, Плевени и София са се включили в кампанията на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" за безплатни прегледи през месец март.
На сайта на Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" са посочени болниците, в които могат да се направят безплатни прегледи.
"Посочени са телефони, на които пациентите могат да звънят и да записват часове при специалистите, които изберат. Една от най-важните стъпки, която според нас е необходима, когато човек записва час при лекаря е да разгледа опциите, които има, да се запознае с това какви са лекарите, дали лекарите са репродуктивни специалисти или оперативни гинеколози, защото има разлика наистина според проблема, за който се търси лекар", коментира Мария Георгиева от фондацията.


За втора поредна година МБАЛ Надежда ще проведе мащабна кампания с цел повишаване на информираността за болестта ендометриоза.

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява извън нея, най-често в други органи в областта на таза, като яйчници, фалопиеви тръби и черва. Тази ектопична (не на типично място) тъкан води до хроничен възпалителен процес, който е зависим от естрогените. Среща се при жени в репродуктивна възраст и води до безплодие.

При съмнение за ендометриоза изследването би трябвало да продължи с ултразвук. Така може да се диагностицират яйчникови кисти и маточни фибриноди (съединителна тъкан), характерни за еднометриозата. Това състояние е едно от онези, които повишават нивото на антигена СА-125 без на има наличен яйчников карцином.
Гинекологичният преглед и ултразвуковото изследване могат само да намерят индиректни признаци за развитие на ендометроиза. Златният стандарт за диагностицирането на това състояние остава директната визуализация чрез лапароскопия и хистологичното потвърждение на взета биопсия.

Средната възраст на жените, засегнати от ендометриоза, е 20-29 години, затова жените не бива да отлагат бременността прекалено късно.

Ендометриозата е лечимо заболяване. Тя не е рак, нито животозастрашаваща болест. И ако жената има късмет да попадне на добър специалист и диагностик, може да има деца и да живее нормално.

Има приета клинична пътека, по която се лекува ендометриозата. Заболяването се потиска и забавя, може да се облекчат симптомите, но не се лекува докрай.

Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" са си поставили за цел да работят за повишаване на здравната култура на жените.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.