Легенди за орхидеята

Легенди за орхидеята

24 март е обявен за ден на орхидеята - Orchid Day 24th March


Ако розата е кралица на цветята, то орхидеята е приказната принцеса, която иска внимание, грижи и любов


Орхидеята е символ на пролетта, на изяществото и приятелството, на любов и любовно щастие. А според фънг шуй - носител на любов.

500 г.пр.н.е. Конфуций определя аромата на орхидеята като Кралското ухание. И е така.  Аромата на ванилията опиянява. Подправката с най-сладкия аромат се добива от шушулките на орхидея, която расте на Мадагаскар.



Легенда за орхидеите гласи, че имало едно време една невероятно красива богиня. Тя отишла при хората да ги научи на доброта и взаимно разбирателство, но била прогонена от хората в гората.

На мястото, където нощувала в гората, тя оставила нежно було, което вятърът отнесъл, а на земята и по дърветата израснали нежни, ароматни цветя, подобни на веещи се воали, с прекрасни чашки и неземно красиви цветове. Може би точно така са се родили орхидеите.



Според друго предание, орхидеята е момък, увлечен по една от девойките, придружаващи бог Дионисий. Момъкът толкова силно пожелал девойката, че не се посвенил да й посегне. Девойката успяла да се отскубне и да избяга, а бог Дионисий, като разбрал, свикал зверовете и ги пратил да погубят момъка, но нещо в него се събудило, май била зараждащата се мъжка солидарност и го съжалил. Превърнал го в красиво цвете, чието име знаем - Орхидея.



Има легенда, която разказва как прекрасната Венера, докато се наслаждавала на любовни игри, изпуснала обувката си. и обувката на богинята се превърнала във възхитително цвете, символ на сексуалността й. На орхидеята и до ден днешен приписват вълшебни свойства, а от листата и семената й приготвят любовни еликсири.



В България има 70 вида орхидеи, от тях 28 са в червения списък. Имаме много редки видове - като "венерината пантофка", която се среща в Родопите.

Пясъчна орхидея снимана край българското черноморие

А според фън шуй орхидеята е символ на любовта и привличането на обич у дома.


Орхидеи у дома



Много ги обичам,но не искат да ми цъфтят.Ако някой може любезно да ми подскаже някоя магия.Благодаря


Отговор и снимка на Stefka Gicheva
Много е лесно и няма никаква магия😉. Поставете ги на много светло и топло, където не ги пече пряко слънцето. Поливайте в купичката веднъж на една две седмици или когато видите, че корените вътре са сухи и сиви (в саксията трябва да са зелени). Обичат влагата, но не трябва да се поят непрестанно. Корените излизат и получават влага и от въздуха. Цъфтят от януари - февруари до септември, после почиват. Режете клонките до дъно, за да излязат нови. Когато задобреете, ги режете над разклонението, до което е стигал цъфтежът. Това са екзотични тропически растения и трябва да им се осигурят условия, наподобяващи джунглата😁. Успех!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.