Световен ден за информиране за епилепсията

Световен ден за информиране за епилепсията
Един от всеки 100 души по света страда от епилепсия, а един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп веднъж в живота си.
В България броят на хората страдащи от епилепсия до голяма степен е известен, поради доброто диагностициране. Към 2005 г. официално в България има около 80 000 души, като около 30 000 от тях са деца.
Националният център за епилепсия и други неврологични заболявания в България е „Свети Наум“ в София.

Вторият понеделник на февруари се отбелязва като
Международен ден за борба с епилепсията
International Epilepsy Day 2020 - February 10th


През 2020 г. датата е 10 февруари. „Асоциацията на родители на деца с епилепсия“ и Дружеството против епилепсия" ще отбележат Международния ден за борба с епилепсията с дискусия в столицата.
Сред наболелите проблеми у нас са отсъствието на утвърдени, но ефективни и евтини лекарства, както и медикаменти за спешни случаи при епилепсия и липсата повече от 10 г. на ново лекарство.
Невъзможното осигуряване на определени медицински изделия за хората с тежки и трудно лечими епилепсии и липсата на професионални училища или паралелки, което се превръща в проблем за цялото образование на засегнатите от това заболяване деца в България, също са сред темите на дискусията.

26 март - Световен ден за информиране за епилепсията - Purple day


За съжаление: Предразсъдъците към епилептиците са живи
Децата с епилепсия са с ограничен достъп до здравни услуги

22 000 са децата с епилепсия у нас. Повечето от тях учат с ресурсни учители.

91% от преподавателите у нас смятат, че знанията им за това заболяване не са достатъчни.
Бариерите съществуват и обикновено се слагат от възрастните, дори когато говорим за интегрирането на пациентите сред децата.

Данните и изводите са въз основа на изследвания в България. В рамките на проекта "Равни шансове за деца и младежи с епилепсия и техните семейства" е направено проучване сред 370 родители и хора с увреждане, посетени са 36 училища.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.