Ден на велосипеда

April 19th, 201910:57 am @

0


Ден на велосипеда

19 април – Ден на велосипеда (Bicycle Day)

 У дома карането на колело е на особена почит. То е предпочитано средство за предвижване. В София може и да няма условия за каране на колело и да има велоалеи, които свършват в нищото, това не означава, че не познаваме диагоналите в парка, как да се предвижим от точка А до точка Б. За съжаление не е така, както се случва това в Будапеща (в града на Дунава  през април 2011 отново се научих да карам колело), Стокхолм, Барселона, Амастердам – градовете в които работата и проектите ни научиха да живеем.
Проверено – велопреход с добра компания – е най-добрата и активна почивка, която може да планирате. Правили сме такива по големите реки в Европа. През май 2019 ни очаква велопреход в Италия.
Момчетата у дома са влюбени и в планинското колоездене, нещо, което определено не е за всеки. Дори са правили Ком Емине с колело.

Да видим каква е историята, заради която 19 април е обявен за

 Ден на велосипеда

На 19 април 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман преднамерено използва синтезирания от него наркотик ЛСД. Три дни по-рано Хофман инжектира незначително количество от ЛСД във “възглавничките” на пръстите си.

На 19 април Хофман умишлено приема 250 μг ЛСД. Опасявайки се, че е заболял той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. По пътя Хофман усеща действието на наркотика.

На 22 април с.г. той описва експеримента и възприятията си, които бележки по-късно помества в книгата си “ЛСД – моето трудно дете” (на английски: LSD: My Problem Child). Паметната дата е обявена за “Ден на велосипеда” през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си. Седем години по-късно той изпраща покана за празника на свои приятели и колеги и така слага началото на ежегодното  му отбелязване.