Ден на велосипеда

Ден на велосипеда
 У дома карането на колело е на особена почит. То е предпочитано средство за предвижване. В София може и да няма условия за каране на колело и да има велоалеи, които почват и свършват в нищото, това не означава, че не познаваме диагоналите в парка, как да се предвижим от точка А до точка Б (но е рисковано!) . За съжаление у нас не е така, както се случва това в Будапеща (в града на Дунава  през април 2011 отново се научих да карам колело), Стокхолм, Барселона, Амстердам  и Хага - градовете в които работата и проектите ни научиха да живеем.

Проверено - велопреход с добра компания - е най-добрата и активна почивка, която може да планирате. Правили сме такива по големите реки в Европа. През май 2019 ни очаква велопреход в Италия.

Момчетата у дома са влюбени и в планинското колоездене, нещо, което определено не е за всеки. Дори са правили Ком Емине с колело.

На 3 юни  по света отбелязват Световния ден на велосипеда


Той е учреден на 12 април 2018 г. с резолюция 72/272 на Общото събрание на световната организация. Велосипедът е едно от най-демократичните, евтини, здравословни и екологични средства за транспорт. Неговото използване опазва околната среда и поддържа в добра форма колоездачите. Според ООН всичко това отговаря на Целите за устойчиво развитие, приети през 2015 г.

Организацията призовава държавите-членки да обърнат внимание на велосипеда не само като на средство за поддържане на здравето, а и за подобряване на движението по пътищата за избягване на задръстванията. ООН препоръчва тематиката, свързана с колелото, да бъде включена в международни, регионални, и национални програми в областта на устойчивото развитие.

По време на Световния ден на велосипеда страните организират велопробези, провеждат се майсторски класове и флашмобове, посветени на колоезденето.


снимка от велопрехода в Италия,  Южната част, Пулия, колело, море и по 80 км преходи на ден





Съществуват много версии за възникването на велосипеда. Според една от тях чертеж с две колела, педали и верига е бил сътворен от Леонардо да Винчи още през 1493 г. За изобретател на велосипеда някои сведения сочат немския майстор на карети Микаел Каслер. Но първият патентован модел бил дело на германеца Карл фон Драйе през 1818 г.

Неговото двуколесно превозно средство имало дървена рамка, кормило и седло, досущ като съвременните си събратя. С една разлика - липсвали педалите. Колоездачът трябвало да се придвижва с тласъци. Педалите били добавени към предното колело на велосипеда през 1861 година, а веригата през 1870-а. В края на 20-и век "бициклетът" бил оборудван с пневматични гуми и скорости, като по този начин придобил съвременния си вид.

19 април - Ден на велосипеда (Bicycle Day)


На 19 април 1943 г. швейцарският химик Алберт Хофман преднамерено използва синтезирания от него наркотик ЛСД. Три дни по-рано Хофман инжектира незначително количество от ЛСД във "възглавничките" на пръстите си.

На 19 април Хофман умишлено приема 250 μг ЛСД. Опасявайки се, че е заболял той тръгва от лабораторията към дома си с велосипед. По пътя Хофман усеща действието на наркотика.

На 22 април с.г. той описва експеримента и възприятията си, които бележки по-късно помества в книгата си "ЛСД - моето трудно дете" (на английски: LSD: My Problem Child). Паметната дата е обявена за "Ден на велосипеда" през 1985 г. от професор Томас Робъртс от Университета в Северен Илинойс, САЩ, който отбелязва датата с купон в дома си. Седем години по-късно той изпраща покана за празника на свои приятели и колеги и така слага началото на ежегодното  му отбелязване.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.