Децата да играят повече

Децата да играят повече

Децата до пет години да прекарват по-малко от час пред екрана и да играят повече на вън, съветва СЗО


Децата до 5-годишна възраст да седят пред екрани до час на ден, а при тези под една това да се избягва изобщо, съветва Световната здравна организация.

Деца онлайн. Деца в дигителна епоха.


След като публикува препоръките си в тази област, организацията съветва родителите децата им в тази възраст да бъдат по-активни физически и да им създават добър режим за сън. Освен това не бива малките деца да бъдат връзвани за повече от час в детски столчета, проходилки и подобни.


Това ще помогне, като пораснат, да имат добри ежедневни навици и ще ги предпази от някои заболявания. Времето пред екран включва гледането на телевизия и клипове в интернет, както и играенето на компютър.

Децата между едно- и четиригодишна възраст е добре да имат разнообразна физическа активност най-малко 3 часа на ден, които да са разпределени равномерно.


За тези под една година се препоръчват заниманията, подходящи за възрастта им, и пълното избягване на стоенето пред екрана.



Деца от 3 до 4 г.


Застояването е причина за по-висока смъртност и фактор за увеличаването на страдащите от затлъстяване и наднормено тегло по света. Прекомерното тегло може да бъде причина за болести като диабет, хипертония и някои форми на рак, напомнят от организацията.

В доклад през 2017 г. Световната здравна организация съобщи, че броят на децата, страдащи от затлъстяване и наднормено тегло, е скочил десетократно през последните 40 години в страни със средни и ниски доходи, най-вече в Азия.
"Подобряването на физическата активност, промяната на заседналия начин на живот и спазването на режим за лягане при малките деца допринася за тяхното физическо здраве, намалява риска от затлъстяване в ранна детска възраст, предпазва ги от болести, поддържа тяхното психическо здраве и по-добър живот", казват от СЗО.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.