Синият порцелан на Делфт

Синият порцелан на Делфт
Един от символите на Холандия са порцеланови фигурки в бяло и синьо.

Центърът на това производство е в град Делфт, много близо до Хага. Разстоянието може да се измине лесно с колело. Може да се стигне с  трамвай номер 1, както и автобуси. От Амстердам с влак разстоянието до Хага е 40 км. Туристи има много, аз лично се засякох с голяма група японци. Ще ви разкажа за забележителностите в града, а в тази за порцелана.

Ако трябва да се правят аналогии за мястото на Делфт е като на Сант Андре до Будапеща или Копривщица за България. Град в който историята може да се усети. С тази разлика, че в Делфт има и Технически университет и съвременна промишленост.

























История на Синият порцелан на Делфт
Порцелан от Делф са познатите в цял свят съдове, които са символ на Холандия и се произвеждат от средата на XVII век.
В периода 1600-1800 г. порцеланът е популярен в богатите семейства, които се гордеели със своите колекции от порцеланови съдове.
Независимо, че местните грънчари наричали своите произведения порцелан - това била една по-евтина версия на китайския порцелан. Керамика в Делф се изработвала не от традиционната за порцелан глина, а от глина с покритие от оловен оксид след изпичане.
Порцеланът от Делфт бил толкова популярен, че в града имало 33 фабрики. Днес работи само една от тях - Кралската фабрика за порцелан (Royal Delft).

Как се е появил порцелана в Делфт
През вековете са били модерни различни видове керамични изделия. През 1550 г. била модерна майолика от Испания и Италия. Много грънчари от Антверпен (това е най-голямото пристанище не само в Холандия, а и в Европа) копирали в това време моделите, докато не им се наложило да бягат от града по време на испанската обсада през 1585 г. През 1602 г. грънчарите се установили в Делфт, където започнали да произвеждат съдове подобни на дошлия на мода китайски порцелан. От тогава градът е известен с "делфтски порцелан".

В период 1600 до 1800 г. Делфт бил един от най-големите производители на порцелан в Европа. Порцеланът станал много популярен и богатите го колекционирали.
За съжаление като с всяка мода идва и момент на отмиране. И започнали да намалява производството. Днес единствената действаща фабрика от 1653 г. до днес е "Де Конинклейке Порселейне Флес" известна като Кралската фабрика за порцелан (Royal Delft) - тук се работи по традиционната технология и се оцветява на ръка.

Друго място където може да се делфтски порцелан е "Делфтский паун" (de Delftse Pauw), както и многобройните магазини на централния площад в Делфт (Гроте Маркт). Предполагам и на други места. Порцеланът е в основата на не една колекция.



Ако искате да купите оригинален делфтски порцелан трябва да бъдете внимателни. Предполагам, че малките порцеланови сувенири на цена от няколко евро днес са внос от Китай.
Затова при една от разходките в Делфт направих снимки на базара, без да съм разпитвала продавачите, според мен това е порцелан, който е с по-висока стойност с този, който се предлага в магазините за туристи.

По една от велоалеите, които са в посока Ротердам минахме и покрай фабриката за порцелан. Очаквайки, че ше минем на връщане не направих снимки. Оказа се, че между Хага и Делф има няколко различни велоалеи. Самата сграда впечатлява, предполагам че е построена в началото на 20-ти век и е красива сграда с осанка пред която имаше спрени няколко автобуса с туристи.

Снимките са направени през април и май 2019 в Делфт

Част от публикации за Холандия. Или какво научих след 1 месец в Хага, като човек, който живее, работи и се опитва да създаде дом в тази страна.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.