Как да общуваме с нашия пораснал син

Как да общуваме с нашия пораснал син
Мисля, че всяка майка на син тинейджър ще се съгласи, че с него се говори трудно. Не е невъзможно, но е трудно. Всичко започва още някъде в малките класове, когато вече не ни дават да ги целунем или докоснем. С порастването започват да бранят своят собствена собствена територия, мнения, разбирания, харесвания...

От опит може би сте разбрали, че трябва да уважавате неговото пространство и мнение, дори да не сте съвсем съгласни с него. И че за да се получи разговор трябва да е в настроение за разговор, да е нахранен, да се разхождате докато говорите и най-важното да говорите като равни и разговорът да има определена тема.
Или синът ви да дойде при вас, когато иска да говори.

Това са 9 съвета за общуване на със синове от доктор по философия
Д-р Грегъри Л. Джанц обаче казва друго. Той очевидно има добър опит в комуникацията с личности, с които е трудно да се общува, каквито са много юноши в даден момент от 12-18-годишното си израстване, затова е ценно да се поучим от съветите, които докторът по философия и психология дава на бащите на тийнейджъри, пише psychologytoday.com:



1. Уведомете го предварително, че искате да говорите.
Уточнете деня, часа и темата, която искате да обсъдите с него. Това ще му даде необходимото време, за да се подготви предварително за предстоящия разговор.

2. Трябва да се е нахранил преди разговора.
Когато е гладен, всеки е раздразнителен. Уверете се, че синът ви е хапнал нещо вкусно, преди да започнете да говорите. Това ще го държи фокусиран и ангажиран в разговора.

3. Разговорът трябва да е кратък и точно по темата. Да е диалог, а не ваш монолог.
Концентрирайте разговора си в кратък списък от важни теми и му позволете да отговори на вашите въпроси. Също така, като му дадете възможност да говори, без да го прекъсвате, ще добиете представа за неговата гледна точка и така ще има взаимност, ще се получи диалог, а не монолог.

4. Контролирайте емоциите си.
Може да сте разочаровани и ядосани, но си поставете за задача да не викате и изричате обидни думи – от тях няма смисъл, няма да има и резултат, на какъвто се надявате. Емоционалните излияния могат да се възприемат като атака, която ще предизвика реакция на борба и отчуждение, особено характерно за нестабилния тийнейджър.

5. Разхождайте се, докато говорите.
Момчетата мислят най-добре, когато са активни и се движат. Проведете разговора навън. Обсъдете проблема, докато се разхождате в парка, или играете на корта.Това ще държи сина ви отзивчив и ангажиран.

6. Общувайте индиректно.
Говорете, разхождайки се един до друг, или докато шофирате. Но избягвате директен контакт с очите - той може да се възприеме като агресивен и момчето да се притесни и затвори в себе си.

7. Използвайте физически примери.
Ако трябва да поговорите за постоянно разхвърляната стая на сина си, не говорете само за факта, че той никога не подрежда дрехите се и не ги поставя в пералнята. Разходете се из стаята и го накарайте да вземе предмети, които са разхвърляни наоколо и да каже дали са чисти или мръсни. Това ще помогне на сина ви да се замисли и да запомни вашия разговор.

8. Внимавайте за вроденото чувство за конкуренция на сина ви.
Важно е да потвърдите, че сте на негова страна и че му се доверявате. Той може да стане по-отворен, ако чувства, че сте от един и същ отбор.

9. Дайте му време за осмисляне.
На много момчета може да трябват часове, дни и дори седмици, за да осмислят същността на важен разговор.

Източник: 9 Tips for Communicating With Your Teenage Son
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/hope-relationships/201404/9-tips-communicating-your-teenage-son
На Бг: www.noviteroditeli.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.