Времето през юли

Времето през юли

Времето през юли 2019


Юни си тръгва с много слънце и с много дъжд, с аромат на набраните билки за чай - лавандула, липов чай и още много набрани на Еньовден. Лято е когато вечер има светулки. Това е като обещание за горещи дни, море и много разходки в планината.

По стара традиция посрещаме на 1 юли Джулай Морнинг. Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. Или на някой връх. По традиция, символизира недоволството и желанието за свобода на личността.



Юли е първият изцяло летен месец, време за годишна отпуска и планове за ваканция. Но отпуската трябва да се планира внимателно, за да няма изненади с времето. На помощ идва месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.
Според синоптиците през юли се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Най-ниските температури у нас през юли ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 36 и 41 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

В началото на юли ще бъде предимно слънчево и горещо. Към 3-6 юли ще премине атмосферно смущение. Въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Температурите относително ще се понижат.

През втората половина от десетдневието температурите ще бъдат близки до обичайните. В края на периода се очаква да премине атмосферен фронт и на места ще превали и прегърми.

През повечето дни от второто и от третото десетдневие ще бъде предимно слънчево, около и след обяд - горещо. По-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12, 17, 20, 24 юли и в края на месеца.

mood more 3

Климатична справка
Според климатичната справка на НИМХ-БАН през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в много райони са от 40 до 44 градуса. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Характерни са засушаванията.
Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници"

Астрономическа справка
Астрономическа справка показва, че в началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 49 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 32 минути (почти невидимо, но денят започва да става по-къс)

Любопитни факти
Месец юли е кръстен на римския политик Юлий Цезар, тъй като той се е родил през този месец. На латински месецът е бил известен като квинтилис, тъй като е петият месец според римския календар, който започва през март.
Старото славянско име на месеца е било червен. Това название е свързано с вид червей, който хората събирали през този месец, за да направят от него червена боя.
Прабългарите наричали седмия месец в годината Сетем.
Всяка година месец юли започва на същия ден от седмицата, на който започва април. Когато годината е високосна, юли и януари започват на един и същ ден от седмицата.

Фази на луната през юли 2019:
2 юли 2019 22:17:19 ч. – новолуние
9 юли 2019 13:55:59 ч. – първа четвърт
17 юли 2019 00:39:26 ч. – пълнолуние
25 юли 2019 04:19:10 ч. – последна четвърт

summer time oleg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.