Симптоми на менопаузата за които трябва да знаем

Симптоми на менопаузата за които трябва да знаем
И добре да живеем времето тече в една посока и в един момент наближаваме 50 години. Независимо колко млади, силни, пълни с желание, планове и мечти сме влизаме в критическата възраст.

Това е естествен биологичен процес.
Менопаузата или климактериум, е период, в който активната функция на яйчниците затихва, менструалният цикъл на жената спира и тя вече не може да ражда деца. Най-често възниква между 49 и 52 години, но е възможно да настъпи и по-рано, както и по-късно.

Перименопауза е периодът в който затихва функцията на яйчниците - пеоце, който може да започне на възраст 45 - 50 години. Времето на навлизане в менопауза изцяло зависи от намаляването на резервите на яйчниците. През него се променя съотношение между естрогените и прогестерона – двата основни полови хормони при жената. Не настъпва овулация. Постепенно нивото на естрогена спада, яйчниковата дейност намалява.
Променя се менструалният цикъл, той става нередовен. Възниква нарушение на съня, появява се раздразнителност, покачва се теглото, намалява либидото. Жените се оплакват от горещи вълни, нощни изпотявания, вагинален дискомфорт. Изброените оплаквания влошават качеството на живот, самочувствието се понижава, сексуалният живот може да се влоши.

Медицинските специалисти приемат, че Менопаузата е факт, когато една година липсва вагинално кървене.
При всяка жена менопаузата протича по различен начин, а симптомите й са строго индивидуални. Може да бъдат изпитани разнообразни физически и емоционални промени като например нередовна менструация, болки по време на секс, горещи вълни, умора, проблеми със съня, честа смяна на настроенията. Може да се качи и на килограми. Това е период в който протичат хормонални промени в тялото.



- Промени в настроението
Д-р Е. Ф. Фрийман и колегите му от университета в Пенсилвания провеждат 9-годишно проучване на жени по време на менопаузата. Те събират информация, като разпитват жените за симптомите, които имат. Чрез това проучване, те установили, че по време на менопаузата жените могат да имат внезапни промени в настроението, обикновено без причина. С течение на времето, промените в настроението стават по-чести, заедно с физиологичните промени.

- Горещи вълни
Учените от университета “Емори” изучават горещите вълни и изпотяване по време на менопаузата. В един момент жените усещат горещина, изпотяват се, лицето им се зачервява, а минути по-късно им е студено. В проучването участват жени на възраст 45-55 години.
Резултатите показват, че тези симптоми се откриват при 25,7% от жените, но при жени в късния стадий на менопаузата, тези симптоми се наблюдават при 52,6% от жените. За да облекчите този симптом, трябва да изключите от храненето си силни подправки, да премахнете алкохола и да откажете цигарите.

- Нарушен сън
Проблемите със съня са едно от най-популярните оплаквания от жени, които са в менопауза. В проучване, проведено в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн, на жени на възраст 45 до 55 години учените открили, че проблемите със съня се появяват на различни етапи от менопаузата, но те се свързват с депресия и горещи вълни. Професор Ребека Смит казва, сънят също ще се нормализира с напредване на възрастта

- Депресия
Анита Клейтън от Университета във Вирджиния изчислява, че съществува връзка между менопаузата и риска от развитие на депресия.
Менопаузата е нормална част от живота и повечето жени я изпитват по подобен начин. Някои жени обаче стават по-уязвими по отношение на физическото и психическото здраве. Има висок риск от депресия.

- Проблеми с паметта
Изследвания в Университета на Илинойс в Урбана-Шампейн и Северозападния университет в Чикаго показват, че жените в менопауза могат да имат проблеми с паметта.
Колкото повече негативни емоции изпитва жената в критическата възраст толкова повече са проблемите с паметта. За да се облекчи състоянието е необходимо да се намали стреса и да се обръща повече внимание на приятни моменти и да не се зацикля в негатив.

- Съдови проблеми
Учените от университета в Колорадо установяват връзка между симптомите на менопаузата и съдовите проблеми. “Преходът в менопаузата е уязвимо време за жените от гледна точка на съдовото здраве”, казва водещият автор на изследването Кери Хилдрет.
Трябва да се грижите добре за сърдечно-съдовата система през този период. Също така, може да имате подуване на краката и ръцете и за да го намалите, трябва да пиете по-малко вода вечер.

- Главоболие
Мигренозното главоболие се засилва, когато жената навлиза в менопаузата. Като цяло жените имат повече главоболия, отколкото мъжете, а честотата им по време на менопаузата може да се увеличи с 76%.

- Стрес
Изследване на Катедрата по психиатрия в Университета в Северна Каролина в Chapel Hill показва, че естрадиолът (форма на естроген), който се среща често по време на менопаузалния преход, може да повиши емоционалната чувствителност към психосоциалния стрес.
По-конкретно, резултатите показват, че флуктуацията на естрадиол може да повиши чувствителността на жените към социалното отхвърляне. Когато тази чувствителност се комбинира с психо-социални стресови фактори, жените са особено уязвими при развиването на клинично значими депресивни симптоми.
Физическата активност, йога и медитация могат да помогнат с тези симптоми.

- Ниско либидо
Жените преживяват значителен спад в сексуалната функция приблизително 20 месеца преди и една година след последния си менструален цикъл и този спад продължава, но с малко по-бавно темпо през следващите 5 години, според проучване, ръководено от изследовател в Wake Forest Медицински център.

по идея на https://www.adme.ru/zhizn-semya/chego-zhdat-ot-menopauzy-i-kak-mozhno-oblegchit-simptomy-1833915

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.