Запазете спокойствие

Запазете спокойствие
Как да запазим спокойствие във всяка конфликтна ситуация – нека този път говори науката!

Според американския психолог, учен и терапевт проф. Джон Готман има четири вида поведение, които трябва да се избягват в такива моменти:

  • да се критикува характера на другите

  • да се изразява презрение

  • да се затваряме в себе си

  • да играем ролята на жертва.


В споровете няма нищо страшно, но ако не съумяваме да запазим спокойствие в трудни ситуации, това само задълбочава проблема. И тъй като не сме в състояние да контролираме другите, не ни остава друго освен да се опитаме да променим себе си като се научим да бъдем спокойни в моменти, когато другите бушуват.

Дори и когато сме под въздействието на природата си и определени хормони ни карат да превключим на режим „бий или бягай”, има какво да направим, за да запазим спокойствие. Например:

- Спрете, направете пауза и вдишайте. Това е първа помощ за парасимпатиковата нервна система, защото й давате възможност да се успокои. Това също така забавя вашите реакции, което би могло да породи някои проблеми. Но, пък минутката „въздух” прави мисленето по-рационално – което е вашият плюс за противодействие на възможните проблеми.

- Слушайте другите. Общуването ни помага да блокираме възникването на недоразумения. Умението да слушаме, да изслушваме другите ни пази от прибързани изводи и разсъждения. Така че, опитвайте се винаги първо да давате възможност на останалите участници в напрегната ситуация да изразяват мнението си, изяснявайте си с въпроси докрай какво имат предвид.

- Бъдете честни. Честността пред другите, а и пред самите вас винаги помага срещу възникването на дребнави спорове. Когато говорите спокойно и на глас за проблемите, които ви безпокоят, вие самите вниквате по-добре в тях, а и не позволявате леки недоразумения да прерастват в сериозен конфликт.

- По-тихо, по-спокойно. Старайте се да не повишавате тон, докато другите се опитват да изразят своето мнение. Високите децибели се възприемат като липса на внимание и разбиране и дори като признак на явна заплаха. Наблюдавайте се отстрани, за да не изгубите в спора себе си и обективния поглед върху ситуацията. Това умение ще ви позволи максимално бързо да решавате проблеми.

- Избягвайте токсичното поведение. То трови отношенията. Не допускайте емоционално и физическо насилие към вас, самите вие не постъпвайте с другите така. Бъдете упорити за взаимното постигане на разумни изводи. Не зацикляйте на отминали недоразумения, пазете се от агресия – към вас и във самите вас.

- Не винаги и не от всяка ситуация може да се намери изход самостоятелно. Не винаги ще можете да се справите рационално в моменти на конфликти и напрежение, най-малкото, защото не сте в състояние да контролирате реакциите на другите. Затова, най-добрата стратегия е да запазите спокойствие – дори и в най-токсичните и трудни сблъсъци. Просто превключете моментално на дистанция.

Още изследвания на Gottman Institute


По материали от Little Things

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.