Хамакът - начин на употреба

Хамакът - начин на употреба
Първият хамак беше през 2016, по време на велообиколката по Елба през Чехия и Германия. Закупени от Декатлон тя бяха идеално решение за сън по къмпингите - бяха необходими само две дървета за да се опъне. Сутрин се прибираше и по-бързо.
След това купихме в Икея поставка за хамак. Като всяка вещ се оказа вещ в повече, защото стои разглобена под едно от леглата на вилата. Ако има повече пространство може да се сложи и в стаята. Затова и съвета ни - необходим ви е най-обикновен хамак.
А такива може да видите в парка, в Борисовата градина привличат ярките им цветове. И са удобни. Място за релакс.

На къмпинг на морето, на планина, в градината на двора, в градските паркове или на музикални фестивали - все по-често можем да видим хора, които са се отпуснали удобно в своя хамак с любима книга или напитка в ръка.

Можеш да си легнеш, без да ти се схваща кръста. По-удобно е от пейка. Можеш да си го сложиш в раницата, да го сложиш навсякъде където има дървета

Хамаците стават все по-популярни, а на пазара се предлагат най-различни модели - от класическия плетен мексикански хамак - мрежа, през платнени, до специални изкуствени материи, с рейки или без - в най-различни цветове или с джобове за бутилка отстрани.

Какъвто и вид да изберете, сигурното е, че висящото легло създава уют и в него можете да си починете комфортно.

 

За да не паднете от хамака трябва да знаете някои основни правила при избора на хамак, както и за окачването му. При класическият хамак трябва да се заеме стойка по диагонал под 30 градуса или 45. Тук вече всеки човек ще намери най-удобната позиция за себе си и е много голяма грешка на хората, които за първи път ползват хамаци, че лягат по оста на хамака. Ако се легне по оста на хамака, тъй като той се закача доста отпуснат, той образува една торба, заема формата на банан, може и да опре в земята. Ако се легне по оста, това означава едно непрекъснато напрежение, натиск върху гръбнака, което е супер неприятно, затова избягваме това напрежение като легнем под 30 или съответно 45 градуса, т.е по диагонал.

За разлика от позицията на тялото в хамака с рейки. Там пък задължително се ляга по оста на хамака, защото трябва да се избегне това люлеене.

Освен че са приятни, люлеенето и дрямката в хамака влияят благотворно на здравето. Учени от университета в Женева са установили, че хората, които се люлеят настрани, заспиват по-бързо, а сънят е по-възстановяващ.

Терапия с хамаци се използва при деца с хиперактивност. Смята се, че в ранна детска възраст люлеенето в хамака може да доведе до повишаване на концентрацията, съответно повишаване на резултатите в училище.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.