Нарине

Нарине
Ако трябва да избера храна, която да присъства всеки ден у дома това е киселото мляко. Няма го само когато сме на дълги преходи високо горе в планината. Налага ми се често да пътуваме по работа в чужбина. Тогава избирам кисело мляко (йогурт) – такъв без добавки на захар и подсладители, чисто кисело мляко. Ориентирам се какво да купя, като се задържа няколко минути около витрините за да видя какво избират да купят другите клиенти. (да се ориентираш какво пише на етикет на храна, когат не е на родния ти език или на английски е трудно, а и времето е дефицит)

Ние сме така възпитани, че живеем със славата на нашето кисело мляко (а то е балкански продукт, по-известно по света като Greek yogurt – и когато се опитаме да намерим разлика приемаме, че това което е гръцко кисело мляко е с по-висока масленост (дори 10%) и го оприличаваме на цедено родно кисело мляко).

В началото на октомври Мария ми даде 4 кофички от едно различно кисело мляко, което в средата на месеца ще могат да се открият в някои магазини в страната. Това бе

Моята среща с Ацидофилно мляко „Наринé”
На вкус млякото е една идея по-кисело от млеката с които сме свикнали от магазина. Ацидофилното мляко (приемаме, че е качествено) е леко сладникаво, докато домашното кисело мляко има една лека кисела нишка. При ацидофилно мляко „Нарине“ я има тази нишка и много напомня за киселото мляко, което баба прави от домашно мляко на село.

За първи път чувах за ацидофилно мляко и си направих труда да се поразровя в интернет за него. Какво означава ацидифално мляко?
Оказва се, че ацидофилно мляко отдавна има по света незнайно е защо у нас няма, но сега вече има.

Но първо какво представлява? Ацидофилното мляко се подквасва с ацидофилни бактерии Lactobacillus acidophilus, които са много полезни за човека. Разликата с българската бактерия Lactobacillus Bulgaricus е, че тя живее във външната среда, в природата, докато Lactobacillus acidophilus живее в стомашно-чревния тракт, където поддържа микрофлората в нормално състояние.  Ацидофилните бактерии живеят естествено в човешкия организъм. Заселват се в него още при раждането и живеят в стомашно-чревния тракт през целия му живот. Това са най-важните бактерии в човешкия организъм, те реално преработват храната и я превръщат във витамини, микроелементи, естествени антибиотици и други полезни вещества, които да стигнат в подходящ вид до всяка клетка на тялото.

Какво става обаче ако тези бактерии ги няма?
Ако ви се е налагало да пиете антибиотици, знаете че трябва да се пият заедно с витамини и се препоръчва след това да се яде кисело мляко. В момента пия лекарство заради проблем със ставите и знам, че може да доведе до язва, затова задължително се приема след хранене. Друг проблем е да получите сериозен запек. За да ги няма всичките тези проблеми заслугата е на бактериите в червата ни и най-вече на ацидофилните.
Тези полезни бактерии могат да бъдат унищожени, например от антибиотици, и тогава работата на цялата храносмилателна система се нарушава. Това естествено води до болестни промени като дисбактериоза, констипация, колит, дефицити на витамини и минерали, самоотравяне на организма. При прием на бактериите, работата се нормализира.

Лечебното хранене с ацидофилно мляко се използва за първи път в някои от републиките на бившия СССР, като водещи са неговите антибактериални и антибиотични свойства. Lactobacillus acidophilus има много висока антагонистична активност по отношение на патогенните и условно-патогенните бактерии, като по този начин е техен естествен унищожител.

По вече полезна информация за ацидофилното мляко и бактериите можете да прочетете на руски всайта http://narine-info.eu  на Арменската технологична академия.

Има интересни неща, които е добре човек да научи. Оказва се че тези бактерии са много полезни и ацидофилното мляко е най-лесния начин да си ги набавиш в организма.

Какво приготвих с Ацидофилно мляко „Нарине”
Една кофичка от млякото си беше за дегустация и ми хареса млякото. Направих любимата закуска с ацидофилно мляко и още неща с плодове.



Закуската сутрин, която засища, помага за добрата перисталтика, вкусна, полезна. Това е варианта, който е станал оптимален през годините
Купичка кисело мляко, 200 или 250 г
4 с.л. фини овесени ядки
1 ч.л. ленено семе
1 ч.л. сусам
1 ч.л. мед или домашно сладко
Може да се добави плод според сезона – настъргана ябълка, банан, шепа горски плодове, праскови или сушени плодове.
Продуктите се смесват и се оставят за няколко минути за да се смесят вкусовете и за да станат ядките и семената по-меки.
Когато я приготвям у дома първите 3-4 с.л. от кофичката с кисело мляко са закуската на котарака Макс, след което добавям овесени ядки, семената и меда в кофичката, разбърквам и отивам да правя сутрешна йога за 20 мин.



В началото на октомври в градината има много плодове – ябълки, круши, дюли… колкото и добре да сте се грижили за дърветата има плодове, които падат и не могат да се съхраняват дълго. Това е времето, когато се приготвят най-много сладкиши с ябълки и круши. Често тези плодове не са перфектни на вид, наранени са, дори твърди… но след кратка термична обработка може да ви изненадат с чудесен вкус и аромат. Времето и желанието да се храним балансирано с местни продукти, по възможност от градината, ме научи да правя от тези ябълки ябълков оцет, сушени ябълки, ябълков мус.
За приготвянето на ябълков мус може да използвате ябълки, които да почистите от наранените места, да настържете. Сместа се поставя в буркани и се заварява 10 мин от момента на завирането. Този ябълков мус може да се използва за приготвяне на щрудели, различни сладкиши и много добре се съчетава с кисело мляко. Млякото може да бъде цедено, тогава може да поднесете и като сладолед, ако замразите. Може да бъде желирано, тогава може да добавите още плодове, бисквити, доро да оформите като торта.

Ябълков мус с кисело мляко
5-6 ябълки
2 с.л. стафиди
2 с.л. мед
1 щипка канела
1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне: Може да използвате ябълков мус от буркан или да го приготвите като сложите плодовете с 2-3 с.л. вода в тенджера. Докато омекнат. След което се пасират. Смесват се със стафиди и мед на вкус. В чаши поставяте от муса, допълвате с кисело мляко и щипка канела за аромат.



Печени ябълки, круши и дюли

Тези плодове са чудесни и за печене. Достатъчно е да ги запечете за 15 мин на 200 градуса във фурната, за да стане и най-твърдата зимна круша или дюля за да се превърне в нещо ароматно, вкусно и много нежно като текстура.
Ако ги нарежете на парченца, може да залеете с кисело мляко разбито с малко мед на вкус и да поднесете с орехови ядки.



Ацидофилно мляко има в САЩ, Канада, Англия, Германия, Дания, Хърватска, Италия и още много други страни. А от няколко седмици в България също може да се намери.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.