Пролетното равноденствие е съчетано с пълнолуние.
Това е астрономическото начало на новата година. Да ви е вдъхновено днес и щастливо през цялата година!


Астрономическата пролет в северното полукълбо през 2019 г. настъпва на 20 март в 21:58 ч.


Слънцето при своето видимо движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и от южната небесна полусфера преминава в северната. Това е и един от двата дни в годината, в които продължителността на деня и нощта са приблизително равни.

В края на следващата седмицата ще преминем към лятното часово време. В 3.00 часа на 31 март трябва да настроим часовниците си с един час напред.Сигурно всеки очаква настъпването на пролетта още преди да е прибрал коледната украса. Така сме устроени хората, че очакването да се случи нещо хубаво ни крепи и ни зарежда с енергия.
На шега наричаме нашата къща "Къщата на изгревите" тя е така разположена, че виждаме изгрева, светлините на големия град са долу в нискота, а залезите се случват някъде зад нас започва пътеката към върха, и залезите се случват зад планината. Та знам как се стъмнява и кога се разсъмва. И как денят се увеличава с "просено зърно" и колко високо изгрява слънцето на хоризонта.
Пролетта не идва изведнъж.  Просто разбираме в един момент, че е пролет. Защото тя идва трудно.
Оказва се, че през март вали сняг може да е за 8ми март, може и да е 20ти март да завали и да затрупа кокичета, иглика и показали се лалета, но през април всичко ще е зелено, а дърветата в цвят.

Може би защото градината ни е голяма, но не успявам за идването на пролетта да съм готова. Това че на Сирни Заговезни се палят големите огньове е обяснимо - в градината трябва да се почисти от останали клони и треви, за да може да почне всичко на светло и на чисто.


“Пролетта няма да ми позволи да стоя в тази къща вече! Аз трябва да изляза и да започна да дишам въздуха дълбоко отново.” – Густав Малер


Пролетта е сезонът, които свързваме с пречистването, с отърсването от старите духовни и физически товари, с обновлението, промяната и новото начало.

Пролетта е времето когато се хващаме за зеленото. Време за почистване на дома, на градината, на отношенията... Време да обърнем внимание на нашето тяло, за диета и пречистване.

Нека да ни е чисто и светло!

И е време за пролетно почистване на дома и на душата
за да има светлина и цвят в деня!