Май, История на първи май и майските празници


Мая- древноримска богиня на пролетта и плодородието


На 1 май й принасяли жертви и от тук името на месец май в римския календар.

Мая ( Μαία )  е най-голямата от Плеядите, седемте дъщери на Атлас и Плейона. Родени са в планината Килен в Аркадия и затова  наричани богини на планината. Мая е най-голямата, най-красивата и най-срамежливата. Тя е майка на Хермес, син на Зевс. Историята е разказана от Омир.

DSCN0440
Още от древността славяните наричали месец май на тревата и пренасяли жертва на боговете покровители на растенията и водата. Много славянски племена чествали богинята Мая. Избирали млада девойка на главата на която слагали венец от цветя и с песни прославяли богинята на растенията.

В Ирландия и Шотландия 1 май е празник на на магьосниците, Празник на огньовете

DSCN0401


През 1886г. датата 1 май получава политическо значение - тогава работниците в Чикаго провеждат митинг с искане за 8-часов работен ден. През 1889г. в Париж на Конгреса на Интернационала е прието решение да се отбелязва тази дата.

Днес 1 май е официален празник в повече от 60 страни.

Дълго време тази дата се считала за ден на международната солидарност на трдещите се от всички страни, но днес празникът е изгубил своето политическо значение, макар и да се съхранили традициите на този ден да се празнува.

1_mai_1886Фрагмент от илюстрация, представяща работническите протести за нормиране на работния ден на 4 май 1886 г. на площадът „Хеймаркет” в Чикаго.


DSCN0413