Вашите деца не са ваши чада.
Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот.
Идват чрез вас, но не са из вас.
И макар да живеят с вас, не ви принадлежат.

Джубран Халил Джубран
“Пророкът” За децата

"Обичам да се потапям в източната мъдрост и философия на Халил Джубран. Най-впечатлена бях от разсъжденията му за отношенията между деца и родители.Преди 22 години преписах откъс от книгата му "Пророкът", касаещ тези взаимоотношения и го подарих на моите родители и съм им благодарна, че са ме изстреляли в правилната посока"

Това сподели Дарина Петрова Цоневска. И ето ни отново  в началото на един разговор за безприкословната родителска любов и това, че не трябва да гледаме на децата ни като на нещо наше, те не са наша собственост. Да бъдеш родител е отговорност, но не трябва да се опитваме да живеем живота на нашите деца.

А една жена с детенце на ръце продума:
— Кажи ни нещо за Децата.
А той й рече:
— Вашите деца не са ваши чада.
Те са синове и дъщери на копнежа на живота за живот.
Идват чрез вас, но не са из вас.
И макар да живеят с вас, не ви принадлежат.
Можете да им отдадете любовта си, но не и мислите си, защото те имат свои мисли.
Можете да им дадете подслон на телата им, но не и на душите им, защото душите им обитават къщата на бъдното, в която не можете да влезете дори насън.
Можете да се стремите към тях, но не се мъчете да ги направите като себе си, защото животът не се връща назад, нито помни вчера.
Вие сте лъковете, които изстрелват чадата ви като живи стрели.
Стрелецът вижда целта си върху пътеката на безкрая и ви огъва с мощ, така че вихрените Му стрели да отлетят надалеч.
Нека огъването ви в ръката на Стрелеца е за радост; защото както Той обича литналата стрела, тъй му е драг и якият лък в десницата Му.

children-1

***

Дияна Костадинова:

Открих за себе си Джубран, когато бях 18-годишна. Не един, много много откъси от книгите му си бях преписала. И днес - почти 20 години по-късно, в минути на тъга, мъка, меланхолия, се сещам за него и отново се потапям в книгите му. Толкова доброта и любов намирам там, че ми дават сили да преодолея собствените си неудачи и да погледна пак смело напред