Доматен сок

Доматен сок
За да приготвим домашен доматен сок са ни необходими няколко домати, няколко листа целина и щипка прясно смлян черен пипер. Ако искате можете да добавите щипка сол, захар, стрък магданоз, а ако добавите 50 мл водка става един толкова известен коктейл - cocktail Bloody Merry. Необходимо е само да почистите доматите и да ги пусните за няколко минути в блендера след което да поднесете.

Доматен сок може да приготвите и за зимата като го налеете в бутилки и стилизирате за 10 мин.

Няколко съвета за доматения сок

Тайната на доматите лежи точно в цветните пигменти, които са свързани и с тези на морковите. Добродетелите на този голям антиоксидант са доказани в стотици клинични проучвания. Учените поддържат, че е достатъчно  да се пият 2 чаши доматен сок дневно, за да се възползваме от изключителните  свойства  на ликопена.
Ето и някои от неговите действия:


1. пресен доматен сок повишава образуването на захар в кръвта и  действа като отличен  природен тонизатор когато се почувсваме уморени.
2. съдържа антитоксични елементи, които  защитават черния дроб и стимулират  дейността му.
3. ликопина се бори срещу отрицателните ефекти от повишения  прием на мазнини, които в противен случай бързо се абсорбират от организма.
4. отлично средство е срещу слънчево изгаряне: доматени резени прилагани на  зачервената кожата за 15 минути намалява възпалението и ускоряване на възстановяването и; ликопена предпазва кожата от лошо UVs и  намалява  риска от слънчево изгаряне.

Ползата  от доматения  сок е доказана, че ако ядете  2-4 порции домати (или доматен сос, ако предпочитате) на седмица намалявате  риска от рак на простатата с до 35%!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.