Катерина Koсгров е австралийска писателка, автор на "Стъклено сърце", както и на нова книга  за  арменския геноцид "Bone Ash Sky". Той не е признат официално от Турция, въпреки че броят на жертвите е около два милиона между 1915 и 1917 година.

Арменската съдба през 1915-1917 година


Под полираната и лъскава повърхност на Турция се крият много тайни, една от които е жестоката и трагична съдба на арменците в началото на 20 век.

Когато младотурците триумфално поемат властта, те обещават на  християнските малцинства равни права и право да носят оръжие. Но когато през 1915 година започват нападенията и издевателствата срещу арменците много мъже и момчета са арестувани и убивани, а телата им хвърлени в реки или дерета. Смъртта започва да манифестира с безкрайните редове на хора, които  са принудени да напуснат техните села и настанени в лагерите Shaddadie and Der ez Zor в сирийската пустиня. Разбира се, имало е и турски граждани, които са се опитвали да спасят арменци, като са ги крили в своите домове или са осиновявали децата им. Много от спасилите се арменци отдавна са починали, а техните наследници са пръснати по света. Въпреки това има около два милиона турци, които имат  арменска жилка.

Катерина Косгров беше много мила да отговори на няколко мои въпроси.

-Г-жа Косгров,как решихте да напишете тази книга?

-Пътувах до Ливан , Сирия и Армения през 2002 г. , за да търся информация, след като бях вдъхновена от факта, че арменския геноцид е неразказана история  и не е застъпена напълно в художествената литература.

-Кога започнахте да пишете книгата?

-Започнах да пиша  "Bone Ash Sky" през 2003 г. в резиденцията на писателите  Тайрън Гътри център в Ирландия и бях спонсорирана от Австралийския съвет за изкуства.

-Каква информация използвахте?

-Използвах интервюта, снимки, филмови  кадри, документи и книги на тази тема.


-Къде намерихте най-важната информация за своята книга?

-Най-полезна информация бяха разказите на хора, чиито баби и дядовци са живели по времето на  геноцида.

Например, книгата на Фетие Четин " Моята баба",  издадена от Spinifex Press.  Аз имах и разговор с г-жа Четин в Сидни.


-Каква ще бъде следващата ви книга?

-Аз започнах нов роман за климатичните промени, наречен "Краят на раждането."

50012838