Grittibanz е швейцарски коледен хляб във формата на човечета, които са украсени с ядки и стафиди. Рецептата е на Нила, а моята приятелка Джуди направи малки изменения.


Продукти

120 гр. масло

1 яйце (плюс още 1 яйце за глазиране на  края)

600 мл прясно мляко

1 с.л. сол

8 с.л. захар

1 кубче мая

1 кг брашно (плюс малко повече на в тестото, ако е прекалено лепкаво)


Приготовление

Разтопете маслото.Добавете млякото и 2 с.л. захар в горещото масло и се разбъркват. (Изключете котлона.)Добавете маята (не забравяйте да нарежете кубчето на малки парченца първо и да я сложите в топлото мляко. То трябва да е поносимо когато си сложите пръста) и се разбърква, докато повечето от маята се  разтвори и я оставете да втаса.В друга купа, пресейте 1 кг брашно.Добавете 6с.л. с връх  захар.Поръсете с малко сол по краищата. Разбъркайте всичко добре с вилица.В малка купа се разбива яйцето.Направете кладенче в брашното и добавете маята и яйцето.Разбъркайте  хубаво с вилица, докато  напълно се смесят.Замесете тесто докато стане гладко.Леко набрашнете тестото и ръцете си, ако тестото е много лепкаво и продължете да го месите докато стане гладко.

Отрязвате късчета от тестото и правите с нож четири разреза като на ангелче. След това оформяте главичка, ръчички и краченца. Малките човеченца се  украсяват с ядки и стафиди.
Оставете ги да втасат на топло място за 20 минути.
Намажете човечетата с жълтъка на допълнителното яйце към който е прибавена малко вода.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 ° С за 15-20 минути. (15 мин. ако човечетата са мънички.)