Прекрасните френски палачинки, наречени креп (Crêpes) запълват една празнина в съвременния кухня. Допълват се с леки сосове и пълнежи и  са подходящи за съвременната страст за здравословно хранене.

Продукти:

3/4 ч.ч. брашно
1 с.л.какао на прах
1 с.л. захар
щипка сол
1ч.л. канела
2 яйца
3/4ч.ч. прясно мляко
ванилия
4с.л. разтопено масло

Приготовление

Пресятото брашно, яйцата, солта, захарта,кaкаото, канелата, ванилията и млякото смесвате и разбърквате добре. Внимателно добавяте разтопеното масло, като разбърквате до получаването на гладка смес. След това я оставете в хладилника за 1 час покрита с  фолио.
Палачинките се пържат в силно нагорещен тиган(18-20см., за предпочитане е да имате специален тиган за крепес), в който сте пуснали да се разтопи парченце масло. Внимавайте да не сложите много от тестото( около 1/4ч.ч.), иначе палачинката ви ще стане прекалено дебела, а трябва да е съвсем тънка.След това се разтила с дървено Т-образно пособие, за да стане равномерна. Ако нямате такова, просто внимателно наклонете тигана и с кръгово движение  покрийте повърхността равномерно.Крепес са много тънки и това ги отличава от тези, които ние правим обикновено.Правенето на този вид палачинки изисква повече търпение, прецизност и упражнение.
Пълнежът на палачинките може да бъде плодово мляко и нарязани плодове, шоколадово суфле, мед и ядки и др.

Отгоре френските палачинки се поръсват с кленов сироп, ананасов сос, пудра захар и др.Може да ги допълните с една-две топки сладолед.

Дайте воля на фантазията си за пълнежа и декорацията и няма да съжалявате.