Днес използваме компютър почти навсякъде. Мобилният телефон е почти навсякъде с нас и във всеки момент може да се свържем с хората, да бъдем онлайн, да бъдем свързани в един глобален свят … дори вече не пишем когато ползваме смартфона или таблета, а докосваме с пръст, което е една от промените в мобилната епоха – докосването на екрана ….

И независимо от това

23 януари е ден на ръчното писане (National Handwriting Day).


Денят е по инициатива на Асоциацията на прозиводителите на пишещи принадлежности (Writing Instrument Manufacturers Association, WIMA). Датата е избрана, защото ма 23 януари е роден един виден американски държавен деятел -  Джон Хенкок, който първи поставя своя подпис на Декларацията за Независимост.

pisane

Почеркът на всеки човек е неповторим, уникален, негов. Откакто съществува писменост от толкова време съществуват и опитите да се определи характера на човек по написаното от него – графология – дори се разглежда като наука и използва в криминалистиката.

Съвременните учени отделят седем характеристики по които може да се опише човек

-       Размер на буквите

-       Наклон на буквите

-       Форма на буквите

-       Наклон на почерка

-       Интензивност на натиска

-       Начин на изписване на буквите

-       Обща оценка на почерка

Например, ако имате ситен почерк – това означава, че сте спокоен човек, но потаен.

Наклон вляво – че сте прикрит, и в същото време недоверчив и способен да критикува всичко

Наклон вдясно – силен, но хладен и упорит човек

Разтегнатият почерк е свойствен на хора енергетични, умни и работоспособни

Кръглите букви говорят за мекост на характера

Заострените – за егоизъм.

Калиграфическият почерк показва несамостоятелност

Красив, но неразбран почерк – говори за независимост от чуждо мнение

Силният натиск върху листа е присъщ на екстровертите, а слабият натиск на романтичните натури и интроверти.

 А вие кога за последен път писахте на ръка?


Екстроверт 

Екстровертните хора са насочени навън - те се фокусират към външната среда и черпят енергията си от взаимодействието си с нея. По-силно изразената екстровертност води до по-силна нужда от социални контакти, по-склонни към спонтанност, избухливост и прибързани реакции. Характеризират се с активност, нужда от популярност и общуване с други хора, инициативност, повишен ентусиазъм.

Интроверт 


Интровертните хора са насочени навътре, към вътрешния си свят и енергията им идва от него. Те са по-малко склонни да търсят социални контакти, в сравнение с екстровертите. Личностите с по-силно изразен интровертизъм имат социални взаимоотношения с външния свят, но просто не се фокусират върху тях. По-силно изразената интровертност се характеризира най-често с по-силно изразена резервираност, усамотение, спокойствие, саморефлексия (обмисляне на собственото поведение).